Pixabay.com

Najzdravije je pojesti tvrdo kuvano jaje. Ono će pre svega poboljšati raspoloženje, pamćenje, rad mišića i nervnog sistema, a sve to zahvaljujući hranljivom sastojku – holinu.

Holin omogućava proizvodnju neuromedijatora acetilholina. Njega je 1921. godine otkrio naučnik Oto Levi koji je 1936. godine dobio Nobelevu nagradu. Acetilholin može da uspori otkucaje srca, proširi krvne sudove, snizi pritisak, pojača lučenje enzima probavnog sistema i bronhijalnih žlezda.

Ovaj neuromedijator može da snizi očni pritisak pa se u čistom obliku koristi za lečenje glaukoma i ima važnu ulogu u prenosu impulsa u raznim delovima mozga, dok njegov nedostatak može da izazove Alchajmerovu bolest.

“U jednom jajetu ima oko 147 miligrama holina. Zahvaljujući njemu jaje je jedan od glavnih izvora hranljivih sastojaka i nalazi se na drugom mestu posle goveđe džigerice”, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede SAD.

Ženama je dnevno potrebno 278 miligrama holina ili nešto manje od dva jaja, a muškarcima – 402 miligrama holina ili tri jaja, objavio je Nacionalni institut za zdravlje.

Međutim, to ne znači da je potrebno jesti samo jaja, jer i drugi proizvodi, kao što su krastavac, paradajz, pirinač i krompir, sadrže holin. Pored holina jaja su bogata vitaminima A, D, E, K, B.

Zašto dijetolozi preporučuju da se jedu tvrdo kuvana jaja? Odgovor je jednostavan, jer ih je lakše pripremiti i ne koriste se masti prilikom njihove pripreme, što je slučaj kada se prže.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here