pixabay.com

Preporuka je da se med uzima ujutro na prazan stomak uz čašu mlake vode. Kašičicu meda treba polako da otapate u ustima, a njegovo lekovito dejstvo se ne gubi i ako se stavi u šolju omiljenog čaja.

Opšta preporuka je da se konzumira dve do tri kašičice meda dnevno i to je količina koja može da utiče na unapređenje zdravlja.

Med deluje kao antioksidans, protivupalno, antibakterijski i zaceljujuće, a njegova primena je široka. Med se svrstava u prirodnu, visoko vrednu i lako svarljivu hranu, koja, posle uzimanja, direktno ulazi u krvotok.

Prema sadržaju proteina, visoko se kotira među prehrambenim proizvodima, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Ima 37 mineralnih materija, vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, A, A, K, E, folnu kiselinu, organske kiseline (posebno ribonukleinsku), aromatične materije, polenova zrna, alkaloide, koloide, biogene stimulatore, biljne antibiotike, fitohormone i još mnogo supstanci koje treba tek pronaći, izolovati i proučiti.

Dve trećine meda čine šećeri, prvenstveno glukoza i fruktoza. Njima nije potrebno varenje i direktno popunjavaju rezerve šećera u jetri i mišićima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here