Pixabay

Osim Dana primirja odnosno pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, danas se obeležava i Dan samaca.

U pitanju je praznik koji je nastao u Kini, ali se prelio i na ostatak planete. Nastao je kao protivteža Danu ljubavi ili danu Svetog Valentina koji se obeležava 14. februara. Umesto da slavi ljubavne veze, 11 novembar je posvećen samcima.

Sa neformalnim obeležavanjem se započelo 90ih godina prošlog veka i to na kineskim univerzitetima.

Sam datum izabran je zbog broja jedan, pošto on simboliše pojedinca. Kako to najčešće biva, obeležavanje je se sve više komercijalizovalo tako da je to jedna prilika za kupovinu, što potrošači u Kini ali i širom sveta rade. Zbog toga mnoge kompanije i turističke agencije nude popuste i posebne ponude za „singl“ kupce.

Procenjuje se da Kinezi potroše na desetine pa i stotine miljardi evra svake godine.

U Srbiji 30 odsto samačkih domaćinstava

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji ima 2.589.344 domaćinstva, a samačkih je 29,9 odsto.

Prosečan broj članova domaćinstva je 2,5 pokazali su rezultati popisa iz 2022. godine koje je, u knjizi „Domaćinstva prema broju članova“, objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

Najzastupljenija su samačka domaćinstva kojih je 29,9 odsto, slede dvočlana s kojih ima 27,5 procenata, tročlana sa 17,8 odsto i četvoročlana sa 14,5, dok je onih sa više od četiri člana 10,3 procenta.

Najviše samaca u Beogradu i Vojvodini

Najveći udeo samačkih u ukupnom broju domaćinstava zabeležen je u Beogradu, gde je svako treće samačko, 33,4 odsto i u Vojvodini, 30,8 odsto. U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, kao i u Južnoj i Istočnoj Srbiji dvočlana domaćinstva su neznatno brojnija od samačkih.

Ova dva regiona imaju i veći udeo domaćinstava sa šest i više članova, blizu šest odsto odsto u odnosu na Beograd, u kome je udeo domaćinstava sa šest i više članova samo 2,6 odsto. Posmatrano po tipu naselja, prosečno domaćinstvo u naseljenim mestima gradskog tipa ima 2,44 člana, a u ostalim naseljima 2,75 članova.

Prednjače Crna Trava, Stari Grad i Vračar

Opštine sa najmanjom prosečnom veličinom domaćinstva su Crna Trava, 1,9 članova, Vračar i Stari grad, dva člana, Gadžin Han, Savski venac i Babušnica, 2,1 članom.

Najveći udeo samačkih u ukupnom broju domaćinstava zabeležen je u opštini Crna Trava gde je skoro svako drugo samačko, preciznije njih 48,5 odsto. Slede beogradske opštine Stari grad, 45,2 odsto, Vračar, 43,5, Savski venac 42,4 odsto, te opštine Gadžin Han, 38,9 odsto i Babušnica, 38,8 procenata.

Sa najvećim prosečnim brojem članova domaćinstva izdvajaju se Preševo sa 4,5, Bujanovac 4,1, Tutin 3,5, Sjenica i Novi Pazar sa po 3,4 člana. Najveći udeo domaćinstava sa pet i više članova u ukupnom broju imaju Preševo (47,3 odsto), Bujanovac (38,6 odsto), Tutin (30,5 odsto), Sjenica (27,4 odsto) i Novi Pazar (26,6 odsto).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here