EPA/Georgi Licovski
Vojnici Kfora na Kosovu

Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas da ne postoji vojno rešenje za situaciju na Kosovu, kao i da mora da se postigne normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

– Ne postoji vojno rešenje, postoji samo političko rešenje. Mi, vojska, možemo da stvorimo bezbednosne uslove kako bismo održali dijalog u životu – rekao je Ristuća za italijansku “Republiku”.

Istakao je da ono što se dogodilo za vikend u Banjskoj nije prekretnica, već evolucija odnosa između Beograda i Prištine.

– Želim da budem optimista i da mislim da ono što se desilo može da natera strane da mudrije razmišljaju. Ako se to ne dogodi, Kfor će morati više da se angažuje – naveo je Ristuća.

Dodao je da je situacija na severu Kosova trenutno mirnija, ali da je i dalje “duboko nestabilna”.

Na pitanje da li je moguće da Kfor zameni Kosovsku policiju u oblastima gde su najveće tenzije, Ristuća kaže da je to politička odluka koja se donosi u koordinaciji sa NATO.

Govoreći o sukobu Srba sa Kosova i Kosovske policije u maju ove godine, rekao je da su prištinske vlasti ignorisale savete Kfora, i da su njegovi pripadnici na kraju platili cenu zbog toga.

On je dodao da su prištinske vlasti tada dale procenu koja nije bila u skladu sa očekivanjima misije.

– Posledice smo osetili 29. maja. Napali su nas kosovski Srbi, ali a priori su postojali izbori koji nisu omogućili stabilnost – rekao je Ristuća.

5 COMMENTS

  1. Kako je postojalo 1999? Sad odjednom ne postoji? Ono jeste da srpska vlast samo kuka, ide od Ohrida do Brisela, mrlja nesto o mirnom putu, te ovo, te ono ce, a sto kazes: dokle bre vise?

  2. 🇷🇸☦️🇷🇸☦️🇷🇺☦️🇷🇺
    КАД СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ

    СЛАВА БОГУ☦️НА ВИСИНИ
    Р1244УН
    КУМАНОВСКИ СПОРАЗУМ
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here