Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da se razmišlja o tome da se koronavirus može vratiti na jesen, i na zimu, ali da treba prvo da izađemo iz ovog da bi mogli da razmišljamo o drugom talasu.

Kon je, na konferenciji za štampu, na pitanje šta država namerava da uradi, pošto je najavljena mogućnost da koronavirus može da se vrati u jednom ili drugom obliku na jesen, rekao da se pričalo o tome da će virus preživeti leto, bilo tako što će otići na južnu hemisferu, što će potpuno da se pritaji, da vrši prokužavanje stanovništva bez simptoma.

On je naglasio da je dosta urađeno na pripremi društva vezano za epidemije, i da će vrlo verovatno u budućnosti na tome da se radi.

– Ovo je ozbiljna opomena. Bilo je razgovara, ali ne planiranja, jer smo još uvek usred epidemije. Moramo prvo da izađemo iz ovog da razmišljamo o drugom talasu. U svakom slučaju broj respiratora u odnosu na prethodni period značajno je popravljen. Imamo u rezervi respiratore. Mislim da je o tome dovoljno razmišljano, i da će za drugi talas koji je obično niži od prvog kapaciteti biti dovoljni – istakao je Kon.

Rekao je da će tokom leta dobijati niz podataka koji se pripremaju, najavivši da će se raditi serija epidemioloških studija.

– Imaćemo niz testova koji će u međuvremenu biti urađeni, pravilnije ćemo moći da procenjujemo koliko je stanovništva imunizirano. Pratićemo razvoj vakcine za budućnost, a vezano za terapiju pratiće je klinički lekari – kazao je on.

O prostornim kapacitetima koji su sada zategnuti, prema njegovim rečima u perspektivi će se razmišljati više nego do sada u vezi infektivnih bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here