Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog i član Kriznog štaba izjavio je da je u 21 osnovnoj školi u Beogradu zabeleženo prisustvo koronavirusa, kao i da je u četiri škole ponovljena njegova pojava, ali u drugim odeljenjima.

On je u izjavi za TV Prva rekao da se prati sedam srednjih škola u Beogradu koje su trenutno pod nadzorom.

– Imamo sedam srednjih škola koje sada u Beogradu pratimo, da li se sprovode mere. Ne sprovode se jednako u srednjim i osnovnim školama, to je jasno, postavlja se pitanje da li će u srednjim školama da proradi taj sistem – kazao je Kon.

Prema njegovim rečima, bitno je pratiti upravo taj uzrast, jer su oni “veliki prenosioci”, kao i “mladi na studijama, jer su grupisani i daleko je veća mogućnost prenosa”.

– Ja imam dojavu da profesor uđe i kaže – ne trebaju vam maske, da li je to istina, ja to ne mogu da kontrolišem – naveo je on.

Kon je kazao da su vakcine protiv gripa koje su stigle u Srbiju namenjene starijima od 3 godine i da je preporuka da se rizičan deo stanovništva vakciniše.

– Imamo situaciju da kovid isto obara limfocite i organizam koji je pretrpeo kovid je osetljiviji na grip i ostale infekcije, ali je jasno da je taj rizik i postoji ozbiljna preporuka SZO da se ne treba šaliti sa virusom – naveo je Kon.

Epidemiolog je apelovao na ljude da, kada spremaju slavlja, ipak prate preporuke struke kako ne bi došlo do širenja koronavirusa.

– Treba se adaptirati da se mere poštuju i da se smanji mogućnost prenošenja virusa. Zato ja kažem, nemojte dozvoliti sebi da se jedna divan dan, slavlje, kasnije pretvori u tugu – rekao je on.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here