Tanjug
Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da razloga za optimizam ima zbog opadanja broja ljudi na respiratoru i opadanja procenta pozitivnih slučajeva među testiranim.

– Opadanje broja onih na respiratoru, teških slučajeva. Procenat pozitivnih nalaza broja ispitivanih koji pada iz dana u dan, posebno u Nišu i okolini, kao i Jagodina, Ćuprija, Aleksinac i Prokuplje, svuda gde smo imali povišeni procenat u odnosu na ostala područja. U Beogradu je na osam odsto, ukupno u celoj Srbiji 7,5 odsto. Tak oda virus očigledno više nema takav potencijal. Počinje da gubi samu snagu prenošenja. Istovremeno izaziva sve blaža oboljenja – rekao je za Kon objašnjavajući popuštanje mera tokom vanrednog stanja koje su uvedene u pandemiji koronavirusa.

On smatra da je odluka o popuštanju mera doneta u pravom trentku.

– Imamo pitanje da li je ishitreno popuštanje. Mi i dalje imamo drastične mere, daleko od toga da smo nešto posebno popustili, ali ih treba popustiti, treba da se vratimo u normalniji život, koji neće biti potpuno isti. Ono će se završiti ukidanjem vanrednog stanja, a održavanjem mera socijalnog distanciranja. Iz nedelje u nedelju ćemo morati otvarati u skladu sa rezultatima testiranja koje pratimo – istakao je Kon.

Stav lekara pri ublažavanju mera svakako da je i stvar politike, rekao je Kon.

– Ovo svakako da ima veze i sa politikom i ekonomijom i shvatanjem da život mora da se nastavi. Ako zaustavljamo život, počećemo da umiremo od sasvim drugih stvari. Vreme je da se vratimo životu da sve što smo dosad radili ne bi imalo negativan uticaj koji je duže trajao, ali kolektivi, školski, predškolski, moraju biti pd daleko striktnim nadzorom jer smo mi i dalje u epidemiji – istakao je Kon.

Procenio je da je potrebno da policijski čas i dalje bude u određenoj meri na snazi u naredne dve nedelje.

– Logično je da još dve nedelje ostane zabrana. To ne znači da sam ja u pravu. O tome će se još raspravljati. Najvažnije je sprečiti kontakte, a to je izgleda najjednostavnije kroz policijski čas – zaključio je epidemiolog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here