Kongres: Obama je nerealan u ratu protiv Islaimsta

0

Fonet/AP
Vlada veliki skepticizam oko Obamine politike prema ISIS-u
 

Ambasador Bret Mekgurk, izaslanik Obame za borbu protiv "Islamske države", rekao je da administracija ostvaruje napredak u nameri da uništi ovu grupu, porazi Al kaidu i podstakne smenu  sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Članovi Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, u kome većinu imaju republikanci, kažu da su to nerealni planovi i da se ne mogu istinski uništiti "Islamska država", Al kaida i Asadov režim.

Mekgurk je istakao  da se očekuje da će u martu početi američka obuka boraca sirijske opozicije, ali je republikanac iz Floride Ileana Ros-Lehtinen rekla da je malo verovatno da će to doneti neke rezultate.

Mekgurk je naglasio  da će borba protiv "Islamske države" biti dugoročna kampanja te da su vazdušni napadi i drugi elementi strategije doveli do napretka.

On je istakao da je ofanziva islamista zaustavljena, da su smanjene borbene sposobnosti grupe te da "Islamska država" gubi u borbama više od 100 boraca sedmično, uključujući komandante.

Republikanac iz Kalifornije Ed Rojs rekao je da zabrinut zbog "uznemirenosti" koja usporava odgovor administracije.

Prema njegovim rečima, dok je "Islamska država" zauzimala jedan po jedan grad članovi Kongresa su upozoravali na tu opasnost, a administracija  nije reagovala.

Džo Vilson, republikanac iz Južne Karoline, izrazio je zabrinutost zbog sporog prebacivanja oružja iračkim i kurdskim snagama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here