EPA/Tatyana Zenkovich
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Amerika pokušava da ubrza kontraofanzivu Kijeva pretnjama da će obustaviti isporuke naoružanja.

Kako je rekao, to što su vlasti SAD usvojili privremeni budžet koji ne uključuje finansijsku podršku Ukrajini Kijevu šalje nedvosmisleni signal.

– Svodi se na to: `Momci, požurite, pojačajte napade i šaljite što više mladih`. To nije samo signal, već konkretne naredbe – ubijajte što više Ukrajinaca – rekao je Lukašenko.

Takođe je naveo i da su se ukrajinske snage zaglavile po pitanju kontraofanzive s obzirom da se kontakt linija nije pomerila ni za trunku.

– Zapravo, ta linija se kreće tamo-vamo. Ujutru, na primer, snage Kijeva osvoje neku visoravan, a već je uveče ruske snage povrate. Upravo zato ta kontraofanziva napreduje veoma sporo. Prva faza je propala, sada pripremaju drugu fazu – dodao je.

Lukašenko je takođe rekao i da Amerikanci požuruju Ukrajince jer im taj konflikt ne doprinosi na autoritetu.

– Potrebna je kakva-takva pobeda. Zato ih i požuruju. Traže nove mogućnosti, pa sve do te da će prestati da podržavaju Vladimira Zelenskog – zaključio je beloruski lider.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here