Tanjug/AP

Profesor studija bezbednosti na Fakultetu političkih nauka Filip Ejdus smatra “da je u ovom trenutku možda najracionalnije sa stanovišta Izraela da se uništi vojno krilo Hamasa”. Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović ističe da se Hamas možda može uništiti, ali time “ne možete da uništite terorizam, jer to je ono što daje gorivo”.

Ejdus smatra da početak kopnene invazije nema toliko veze sa glasanjem u UN, već su na to uticali drugi faktori.

– Prvo, trebalo je neko vreme da se mobilizuje izraelska vojska i da se pripremi ovaj napad, drugo, očekivalo se da SAD i drugi saveznici pruže podršku. U taktičkom smilu mislim da je IDF prosto želele da iznuri Hamsove borce koji su otišli u podzemne tunele, jer ne bori se isto čovek kada je dva dana u podzemnom tunelu i čeka napad i kada prođu tri nedelje,  posebno ako nemate struje, vode, goriva itd – ocenio je Ejdus.

On takođe ističe da nije moralo sve tako da se desi.

– Izrael je svakako imao pravo na samoodbranu, ali je ona trebalo da bude srazmerna i trebalo je da bude uvod u pregovore koje će dovesti do političkog rešenja. Plašim se da se ovde isključivo ide na vojna rešenja i vojno uništenje Hamasa. Međutim, mi ne vidimo nikakvu poltičku viziju šta će se desiti dan posle, nakon što se ova intervencija završi. Plašim se da će Izrael ponovo da udari u zid u koji je udario mnogo puta pre toga – naveo je Ejdus.

On smatra da je u ovom trenutku možda najracionalnije sa stanovišta Izraela da se uništi vojno krilo Hamasa.

– Ali da se ostave neki fragmenti poltičkog krila Hamasa, koji će skupljati ruševine, previjati zarobljenike i brojati mrtve, jer će im biti potrebno mnogo godina pre nego što razviju kapacitete da ponovo naprave ovakav jedan napad – ocenio je profesor FPN.

Dautović ističe da se Hamas možda može uništiti, ali ne možete da uništite terorizam jer to je ono što daje gorivo,

– Nije Hamas ni prva ni poslednja palestinska organizacija, imali smo ISIS. Znači, imate čitave lance dešavanja i svaka teroristička organizacija, ako uništite prethodnu, pozvaće se kao naslednica – objasnio je analitičar.

Dautović navodi da nasiljem ne možete da uništite terorizam.

– Možete samo tako što ćete adresirati te političke probleme iz kojih se ti ljudi regrutuju. Samim tim, ako adresirate te izvore odnosno korene terorizma, a ne sam terorizam, vi možete dugoročno da ga uklonite, To je bio slučaj sa Severnom Irskom – objasnio je on.

Dautović ističe da je za napad Hamasa najodgovorniji izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

– Sve vreme su optuživane izraelske obaveštajne službe za nesposobnost da su „zaspali na straži“, kada je izgleda sve vreme Netanjahu ili znao ili odabrao da ignoriše te obaveštajne podatke. To zapravo upućuje na njegovu odgovornost koja će se sigurno ustanoviti. Netanjahu mora pod hitno da bude smenjen, jer se njemu više ne može verovati – naglasio je.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here