Košarka za uživanje: San Antonio novi šampion NBA lige!

0

Osvojili i petu titulu: Košarkaši San Antonija
 

San Antonio je do pete šampionske titule u klupskoj istoriji došao pobedom u velikom finalu od 4:1 nad Majamijem, koji je prethodne dve godine osvajao trofej. Sparsi su osvajali šampionat 1999, 2003, 2005 i 2007. godine.

 

Mlada zvezda Sparsa Kavi Lenard proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) finalne serije plej-ofa. On je tako postao najmlađi MVP finala od Tima Dankana 1999. godine i četvrti najmlađi u istoriji lige. Utakmicu je završio sa 22 poena i 10 skokova. Dobru partiju pružio je i Manu Đinobili sa 19 poena, Peti Mils dodao je 17, Toni Parker 16, a Tim Dankan 14 poena i osam skokova. U ekipi Majamija najbolji je bio Lebron Džejms sa 31 poenom i 10 skokova, Kris Boš dodao je 13 poena uz sedam skokova, dok je Dvejn Vejd ubacio 11 poena. Njih trojica su jedini igrači Majamija koji su postigli dvocifreni broj poena.

 

Priznanje najboljem u plej-ofu: Kavaj Lenard
 

 

Majami je na početku utakmice vodio sa 16 razlike (22:6), ali je San Antonio serijom od 37:13 u drugoj i početkom treće četvrtine stekao ubedljivo vođstvo koje je bez problema sačuvao do kraja utakmice.

"Teško je poverovati, zar ne? Zaista smo igrali na veoma visokom niovu", rekao je Đinobili.

 

Prošle godine Majami je u finalu pobedio San Antonio sa 4:3, u neizvesnoj završnici sedme utakmice.

"Sećamo se kako nam je bilo prošle godine i kako smo se osećali u svlačionici. To smo iskoristili na najbolji način i evo, sjajno je. Zbog ovog trijumfa prošlogodišnji neuspeh nam se čini u redu", rekao je Dankan.

 

Najbolji igrači šampiona: Toni Parker i Tim Dankan
 

 

Dankan i trener Sparsa Greg Popovič su učestvovali u osvajanju svih pet titula, a Đinobili i Toni Parker uzeli su četiri. Prva zvezda Majamija Lebron Džejms rekao je da je razočaran, ali da su osvojene dve titule u poslednje četiri godine dobar rezultat.

"Želeo sam da insipirišem saigrače, ali nisam uradio dovoljno. Izgubili smo jedno finale, onda smo dobili dva uzastopna, a sada smo izgubili jedno. Mislim da bismo 50 odsto uspešnosti u četiri finala uvek prihvatili. Naravno, želimo da pobedimo u svakom, ali takva je priroda ove igre. Nisam ponosan na našu igru tokom finalne serije", rekao je Džejms.

 

Trener Majamija Erik Spolestra rekao je da njegov tim nije mogao da odgovori na odličnu košarku San Antonija.

"Igrali su izuzetnu košarku u finalnoj seriji, posebno u poslednje tri utakmice i bili su bolji. Igrali su sjajno, a mi na to nismo mogli da odgovorimo", rekao je Spolestra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here