Kosovo falsifikuje srpsku baštinu

0

Ministar kulture Nebojša Bradić

 

Uoči šeste godišnjice od martovskog pogroma nad Srbima, srpskom imovinom i kuturnom baštinom, Bradić je u intervjuu Tanjugu rekao da su u okviru ta 22 manastirska kompleksa obnovljene crkve, manastirski konaci, bogoslovija i episkopska rezidencija u Prizrenu.

"Zaštita je jedan aspekt koji se odnosi na zgrade i određene vrednosti koje ti objekti imaju, ali je u ovim vremenima posebno važno da prenosimo informaciju o umetničkom i istorijskom značaju te baštine kao i o uništavanju koje ih je zadesilo o čemu građani Evrope i sveta malo znaju“, naglasio je Bradić.

On je podsetio da je UNESKO još 2006. godine na svoju Listu sveteske kulturne baštine u opasnosti dodao i manastire Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, pored Visokih Dečana koji se tu ubrajaju od ranije.

 

 

"Ovaj važan rezultat ih nije stavio u središte pažnje međunarodne javnosti. Na nama je da neprekidno i sistematično ukazujemo na vrednosti te baštine i da je dobro organizovanom medijskom kampanjom predstavljamo na međunarodnim forumima. Publikacija "Svetska baština-Srbija“ ukazuje na vrednosti kulturne baštine u Srbiji ali kao deo velike baštine sveta. Sada , u još težim uslovima posle samoproglašenja samostalnosti Kosova, potreba za takvom kampanjom je još veća“, rekao je minister kulture.

 

Pokušaje privremenih institucija u Prištini da srpsku kulturnu baštinu preinači i preimenuje on je nazvao falsifikatom.

 

"U prethodnom periodu bilo je pokušaja da Albanci kulturno nasleđe Srba na Kosovu i Metohiji upotrebe za politiku kreiranje novog identiteta, istorije i istorije umetnosti. To je falsifikat“, rekao je ministar kulture, napominjući da se pokušaji zloupotrebe dešavaju na međunarodnim konferecijama, koliko i u medijskom predstavljanju.

 

 

"Zato je na nama“, smatra on, "da na različitim jezicima učinimo dostupnim informacije o istorijskom i umetničkom nasleđu koje imamo na Kosovu i Metohiji. To, ocenio je, sada iziskuje dodatni napor svih naših institucija i njenih predstavnika jer je međunarodni ambijent donekle izmenjen pošto je jedan broj država priznao samoproglašenu državu Kosovo“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here