H. M. Vujičić
Hirotonisan: Vladika Ilarion

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije tokom Svete arhijerejske liturgije u kojoj mu je sasluživalo 22 arhijereja, u Hramu Svetog Save u Beogradu, hirotonisao je u vikarnog episkopa novobrdskog arhimandrita Ilariona, igumana manastira Draganac kod Gnjilana.

Patrijarh je poručio da je Kosovo “mesto vaskrsavanja i pobede, a pre svega pobede istine Hristove i ljubavi njegove”.

– Dragi vladiko, vi ste pokazali da znate da se poistovećujete sa Hristom i sa bližnjima. Pola svog života ste proveli na Kosovu, raspetom, stradalnom, ali i mestu vaskrsavanja i mestu pobede, pre svega pobede istine Hristove i ljubavi njegove. Pokazali ste da možete do krajnjih granica svoju slobodu da podredite slobodi u Hristu. Poistovetili ste se sa svakim čovekom, najpre sa našim mnogostradalnim pravoslavnim narodom, ali i sa Albancima. Imali ste nešto u svojoj duši i srcu da svima svedočite Hrista raspetog i vaskrslog znajući da je u poistovećenju sa Hristom poistovećenje sa svakim čovekom. Ostanite na tom putu i još snažnije i intenzivnije ga svedočite svim ljudima sveta, a to znači da verujete pravoslavno i da živite pravoslavno – poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Hirotiniji novog episkopa SPC prisustvovao je veliki broj vernika, od kojih su mnogi došli upravo sa Kosova. Hirotiniji su prisustvovali i ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za rad i socijalnu zaštitu Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Vladimir Roganović direktor Kancelarije za tradicionalne Crkve i verske zajednice, direktor Uprave za saradnju sa Srbijom u dijaspori i regionu, Arno Gujon…

Od “Milančeta” do vladike

Novi srpski vladika, vikarni episkop Ilarion pripada mlađoj generaciji srpskih monaha (rođen 1974. kao Rastko Lupulović), a godinama unazad izaziva ogromnu medijsku pažnju jer je pored obećavajuće glumačke karijere odlučio da svoj život preokrene i posveti Bogu.

Zamonašio se u manastiru Visoki Dečani 1998, od 2011. je iguman manastira Draganac.

Pre monašenja, novi vladika je glumio u više popularnih TV serija i pozorišnih predstava, a bio je i član popularne grupe devedesetih Kanda, Kodža i Nebojša.

Govori engleski, francuski, italijanski i albanski jezik.