Bivša ministarka spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla poručila je da je izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića da Ukrajina i Grčka neće priznati kosovsku nezavisnost, koja nije demantovana od strane ovih zemalja, lekcija sa dugoročnim posledicama da je “kosovska diplomatija bez SAD kao čovek bez kiseonika”.

– Bled diplomatski tretman koji je dat Kosovu u Atini, i omalovažavanje Albanije za isti događaj, dokazuje da će Albanci u regionu i Evropi – biti tretirani sa poštovanjem samo kada budu koordinisani, i nikad podeljeni kao što su danas – navela je Haradinaj-Stubla.

Kao neuspeh Kosova u Atini Haradinaj-Stubla izdvaja izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Ukrajina i Grčka neće priznati kosovsku nezavisnost.

– Vučićevom ponižavajućom izjavom kojom se potvrđuje nepriznavanje Kosova od strane Ukrajine i Grčke (bez poricanja sa njihove strane) je lekcija sa dugoročnim posledicama da je kosovska diplomatija bez SAD kao čovek bez kiseonika, a angažovanje Kosova u dijalogu uz posredovanje EU (u sadašnjim neprepoznatljivim okolnostima) kontraproduktivno i gubljenje vremena – navela je Haradinaj-Stubla.

Haradinaj-Stubla je optužila Srbiju da ne poštuje Ohridski sporazum.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here