Kosovo: Krvoproliće ili novi izbori

0

Ni pet meseci posle izbora kosovski lideri nisu u stanju da se dogovore
 

Zapadne diplomate upozorile su Prištinu da pod hitno okonča postizbornu institucionalnu krizu.

 

Pet meseci posle parlamentarnih izbora koje su organizovale institucije samoproklamovanog Kosova, albanski lideri nisu u stanju da se dogovore o kandidatima za predsednika parlamenta i premijera.

 

Zapadne diplomate nastoje da ubede Hašima Tačija, predsednika Demokratske Partije Kosova, aktuelnog premijera i nekadašnjeg komandanta terorističke OVK, i Ramuša Haradinaja, bivšeg haškog pritvorenika, da pregovorima reše problem institucionalne krize.

 

Dogovor između Tačija i Haradinaja gotovo nemoguć

 U izvorima bliskim Američkoj ambasadi u Prištini Srni je rečeno da ambasador Trejsi En Džejkobson procenjuje kako je razdor između Tačija i Haradinaja toliki da je dogovor skoro nemoguć.

 

Ona je u neprestanim konsultacijama sa Atifete Jahjagom, predsednicom samoproklamovanog Kosova, pa je izvesno da će rezultat konsultacija biti ponovni izlazak na birališta, kaže Srnin sagovornik.

 

SAD neće prihvatiti ucene da se institucionalna kriza riješi "demontracijama i protestima", koje zagovaraju pristalice radikalnog Albanskog pokreta "Samoopredeljenje".

 

Destabilizacija i potpuni haos

Američka administracija strahuje da bi uspostavljanje institucija na ulici odvelo Kosovo u nepopravljivu destabilizaciju i potpuni haos.

 

Vašington nastoji da spreči i prelivanje nepoverenja u Euleks zbog optužbi za korupciju, pošto su mnoge ambasade zapadnih zemalja savetovale biznismenima da privremeno obustave investicije na samoprolašenom Kosovu.

 

Istovremeno, trenutno najradiklaniji albanski pokret "Samoopredjeljenje" kritikuje SAD i Tačija.

 

Po mišljenju lidera ove radiklane grupacije Aljbina Kurtija, Hašim Tači je prvi čovek kriminalnih klanova na Kosovu, ima punu poršku američke administracije i predstavlja marionetu u rukama zapadnih diplomata.

 

Kurti jedino rešenje za svrgavanje Tačija vidi u demonstracijama i opštoj neposlušnosti.

 

Ambasadorka SAD: Nezadovoljna sam Kosovom, a vi?

 

Ono što zapadnjake dodatno brine jeste najava Tačijevog suparnika Ramuša Haradinaja, kog mnogi optužuju za zločine nad Srbima i nealbancima, da će podržati demonstracije koje najavljuje Kurti, što bi, po ocjeni zapadnih diplomata, značilo uvođenje samoproglašeng Kosova u krvoproliće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here