Kotrljaju se glave, Obama ljut

0

Bela kuća je potvrdila autentičnost snimka ubistva američkog taoca Abdula Rahmana Pitera Kasiga, otetog 2013. u Siriji, a američki predsednik Barak Obama je osudio ovaj "nehumani čin". Islamska država preuzela je odgovornost za pogubljenje Kasina i još 18 sirijskih boraca kojima je pred kamerama odrubljena glava.
Obama je osudio "čin apsolutnog zla" pripadnika Islamske države i rekao da pogubljenje Kasiga "nije čin nijedne vere, svakako ne islamske vere koju je Abdul Rahman (Piter Kasig) usvojio".
I Francuska i Velika Britanija žestoko su osudile pogubljenje američkog taoca u Siriji.
Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su članovi američke vlade i Kasigova porodica radili zajedno kako bi izbegli tragediju. Kasig (26) bio je vojnik u Iraku, prešao je u islam 2012. godine i osnovao humanitarnu organizaciju SERA kada je napustio vojsku. Pojavljuje se na snimku 3. oktobra kada je ubijen Britanac Alen Hening. Na tom snimku džihadisti navode da je on sledeća žrtva.

 

Serija
Kasig je treći američki talac kojeg je ubila Islamska država, a ubijena su i dva Britanca. Sve žrtve su otete u Siriji, gde tri godine besni građanski rat.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here