Kovačević: Biću glas Srba

Z. Mirković - Vesti
Z. Mirković
Kristijan Kovačević, Pamela Rendi Vagner i Saša Božinović, potpredsednik SKC "Stevan Mokranjac"

Socijaldemokratska partija Austrije ( SPOe) predstavila je u ponedeljak uveče u Beču kandidate migrantskog porekla na listi za predstojeće prevremene parlamentarne izbore zakazane za 29. septembar, a među njima je i Kristijan Kovačević, prvi poslanik srpskog porekla u austrijskom parlamentu.

Promocija je održana od motom „Ljudskost pobeđuje ako to izabereš“, a prisustvovala je i Pamela Rendi Vagner, lider SPOe.

Kovačević je kazao da želi da bude glas Srba u austrijskoj politici, ali da mu je za to potrebno da na izborima dobije direktne glasove birača srpskog porekla.

– Kao drugi na listi pokrajine Tirole, iz koje dolazim, gotovo je izvesno da ću ponovo ući u parlament, ali je bitno da dobijem glasove prednosti glasača srpskog porekla kako bih mogao da ukažem da ih predstavljam – objasnio je on.

Kovačević je kazao da je što je veći mogući broj direktnih glasova važan kao signal podrške, što mu daje snagu da se bori za interese srpske zajednice.

Na saveznoj listi kandidata SPOe Kovačević se može naći na 44. mestu, a glasači, nakon što zaokruže SPOe, treba da dodaju njegovo prezime, kako bi dobio direktan glas.

– Hoću da budem glas srpske zajednice u Austriji koja je najbrojnija. Želim da budem sa njima u stalnom kontaktu. Šteta bi bila ako već postoji poslanik srpskog porekla da se ne iskoristi prilika da srpska zajednica dobije glas, odnosno nekog ko će da se bori i za njihove interese – kazao je on.

Kovačević ističe da građane srpskog porekla tište isti problemi kao i Austrijance i da se on i stranka zalažu za priuštive stanove, sigurno radno mestoe i ravnopravne šanse u obrazovanju za sve.

– Prva razlika između SPOe i drugih stranaka je što ima poslanika srpskog porekla, a zatim što se zalaže za građane – podvukao je on.

Pod motom „Ljudskost pobeđuje ako to izabereš“ održana je predizborna promocija na kojoj se prisutnima obratila i Pamela Rendi Vagner, lider SPOe.

Ona je ukazala da građani treba da izađi u što većem broju na birališta jer su se Narodna partija (OeVP) i Slobodarska stranka ( FPOe) već dogovorile o nastavku vlade i vođenja politike podele i sejanja mržnje.

-Želim da se borim za promenu takve politike, za politiku suživota, zajedništva, ljudskosti i politiku socijalne ravnopravnosti i pravednih šansi – istakla je Pamela Rendi Vagner.

Ponosna na korene

Pamela Rendi Vagner ukazuje da i sama ima migrantsko poreklo, jer je njena baba, s majčine strane Grkinja i da se migrantskim korenima koje imaju svi Austrijanci, treba ponositi.

– Ono što se događalo proteklih 18 meseci nije moja Austrija. Znam da je Austrija drugačija i sada je svaki glas važan, jer svojim izborom kreiramo budućnost – podvukla je ona.