Kozaci se poklonili Šešelju

0

 

Šešelj je ovo izneo u razgovoru sa Srbima Sidneja, organizovanom putem video-linka iz njegovog stana u Beogradu. Događaj pod nazivom "Pozdravimo pobednika" priredio je kulturni klub "Sveti Sava" iz Hokston Parka i njegov novi izvršni direktor Dragan Milovanović.

– Javljam se iz naše porobljene i osakaćene otadžbine. Srbije koja samo što je izašla iz komunističkog ropstva, pa pala u balističko ropstvo – rekao je Šešelj na početku.

– Oteli su nam srpske teritorije – srpski Dubrovnik, srpsku Dalmaciju, srpsku Liku, srpsku Baniju, srpski Kordun, srpsku Slavoniju, srpsku Krajinu, te polovinu Bosne i Hercegovine, pokušavaju da otmu i Republiku Srpsku, oteli su nam Crnu Goru, oteli su nam Kosovo i Metohiju… Srbija se nalazi u veoma teškoj situaciji, rekao bih nikad težoj, a za ovih 12 godina povećavala se samo ekonomska kriza i socijalna beda. Od 2000. na ovamo jedan izdajnički režim je zamenjivao drugi. Na kraju, nažalost, i od naših otpadnika, zapadne sile su formirale garnituru da im verno služe i za njih obave najprljavije poslove. Na vama je sada u Sidneju i Australiji da sačuvate srpsku nacionalnu svest i srpsko dostojanstvo i da nikada ne prekidate veze sa porobljenom otadžbinom i sa vašom rodbinom i prijateljima.

 

Suočavanje s istinom

Šešeljev znanac odranije, veteran Luka Nikitović, upitao ga je "kako se snašao kod kuće".

– Uopšte se nisam snalazio. Ja sam od povratka do danas na pokretnoj traci. Jedan intervju sustiže drugi, nisam stigao ni da se snalazim. Imao sam nekoliko poteza s kojima sam razbio medijsku blokadu. Vučićev režim me je blokirao na svim televizijama na nacionalnim frekvencijama, ali to probijam gostovanjem na lokalnim televizijama. A to sam uspešno radio i preko Hrvatske, dao sam nekoliko izjava tamo i zapalio celu Hrvatsku. Sada očekujem i sednicu Saveta bezbednosti koja će mi biti posvećena.

Šta oni imaju s tim, upitao je Nikitović.

– Hrvatski Sabor osudio je moje javne nastupe. To je uradila i skupština Evropske unije. A zato što Hrvati nisu navikli na takve izjave iz Srbije, jer za ovih 12 godina iz Srbije su se oglašavali samo srpski poltroni. I sada se Hrvatska opet suočava sa istinom, i od te istine jauče cela Hrvatska.

 

Dosadio familiji

Ranko Ignjatić, predsednik Kluba "Sveti Sava", upitao je domaćinski Šešelja kako mu je familija.
– Hvala bogu, dobro su i zdravo, ali već sam im dosadio. Od kako sam se vratio ustajem ujutro između pet i šest sati, a oni na to nisu navikli, pa svako jutro imaju "uzbunu".

 

Nikitović se zatim interesovao da li je, po Šešeljevom povratku, u Srbiji povećano interesovanje za pristupanje njegovoj partiji.

– Naša stranka naglo jača. Ona se osvežava mladim ljudima. Ja sam bio prijatno iznenađen kada sam na mitingu dobrodošlice video više od dve trećine mladih ljudi od po 20-ak godina starosti. Režim je tvrdio da su se okupile 2.000 ili 3.000, ali tu je bilo nekoliko desetina hiljada! Švedska televizija je izvestila 30.000. Šta se dešava na terenu – mnogi koji su nas napustili i otišli sa naprednjacima sada se vraćaju. Mi smo proglasili da su vrata otvorena svima, osim onima koji su krali radikalske poslaničke mandate. Mi smo doživeli teške udarce za ovih 12 godina, ali smo preživeli i to je ono što je najvažnije. Udar Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića bio je snažan, dugo pripreman. Njih su zapadne obaveštajne službe finansirale i pomagale. Ipak, mi smo taj udar izdržali i sada ćemo krenuti u pohod na vlast. Da je Aleksandar Vučić obećavao da će biti smanjene plate i penzije, niko ne bi za njega glasao. A on je ljudima lagao da će život biti bolji. I sada narod sagledava u čemu se sastoji ta naprednjačka prevara. Mi znamo još iz 19. veka da su naprednjaci bili austrougarske, odnosno zapadnjačke sluge. I ni ovi današnji se ni u kom slučaju nimalo ne razlikuju od svojih prethodnika.

 

"Kapetane, izdrži!"

Na pitanje "Vesti" šta bi poručio još jednom srpskom zatvoreniku – Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao Kapetan Dragan, koji je već osam i po godina bez optužnice u zatvoru, ali u Australiji, Šešelj je rekao:
– Izražavam ličnu sklonost prema Kapetanu Draganu i smatram, ubeđen sam, da nije umešan ni u kakve ratne zločine, niti zločine protiv čovečnosti. Njega Hrvati optužuju samo zato da bi imali na kome da se iživljavaju ako ga Australija isporuči. Pa, poručujem Draganu Vasiljkoviću da izdrži. Jer samo ako ostane čvrst i dosledan ima šansu da se oslobodi i savlada tu jednu veliku nepravdu. A nadam se da australijski sud neće moći da ga isporuči Hrvatskoj, jer u Hrvatskoj nema šansi ni za život, a kamoli za pravedno suđenje.

 

Razgovor je okončan uz nadanje lidera radikala da bi, "čim se dočepa pasoša" došao i u Australiju.

Podrška Rusima

Šešelja su, za ovu priliku, došli da pozdrave i kozaci iz Sidneja, predvođeni atamanom Simeonom Bojkovim. Kada ih je Dragan Milovanović najavio, oni su se u uniformama i sa zastavom postrojili i salutirali Šešelju. Ovaj im je na to objasnio da im ne odzdravlja na isti način "jer nema kapu, a običaj je da se bez kape ne pozdravlja".

 

"Hag me očuvao"

O sebi danas i vremenu od 12 godina provedenih u Hagu, Šešelj je kazao:
– Po povratku video sam da su svi moji politički protivnici vremenom ostarili. A mene su čuvali na hladnom i tamnom mestu, pa sam očuvan, i sa punom energijom ulazim u političku borbu.

 

U kozačkoj grupi inače je organizovano i nekoliko Srba. Dvojica od njih, Momčilo Kuzmanović i mladi Nemanja Divjak, dobili su priliku da pozdrave Šešelja.

– Nadam se da će se braća Rusi osloboditi nacističkog režima u Kijevu i prozapadne vlasti i da će se ujediniti sa maticom Rusijom – poručio je lider radikala kozačkoj delegaciji.

 

Vojvodini domaćini

Među učesnicima razgovora u Srpskom klubu bila su i dvojica Šešeljevih domaćina iz vremena kada je on, 1989, boravio u Australiji. Osim Luke Nikitovića koji mu se i obratio, ovde je bio i Dule Rsovac. Uz njega je vezana zanimljiva epizoda – Šešelj je, naime, pre Australije, bio u SAD i tamo ga je pop Đujić proglasio za vojvodu. Vest je čuvana od javnosti, da bi Šešelja zaštitili od reagovanja u Jugoslaviji.
– Posle se u Americi ipak odlučilo da se njegovo imenovanje javno obelodani i to baš ovde u Sidneju, pa je meni pripala ta dužnost – seća se Rsovac.

 

Bojkov mu je poručio: "Gospodine vojvodo Šešelju, vi ste srpski kozak i mi u potpunosti podržavamo vašu politiku, kao i politiku gospodina predsednika Vladimira Putina."

– Velika nam je čast da govorimo s vama i dozvolite da vam se poklonimo – rekao je on, da bi svi to zatim i učinili.

 

Veruje u pravdu

Na pitanje iz "Srpskog glasa" da li uopšte postoji pravda i gde da se traži, Šešelj je odgovorio da "pravda sigurno postoji".
– Pravda je Bog. U pravdu moramo verovati i onda kada je ne vidimo. Dok verujemo u pravdu, naša borba za pravedno društvo i za slobodu naše nacije ima smisla. Mene ni na trenutak nije napuštala ta vera u pravdu. Kad verujemo u pravdu i istinu niko nam ništa ne može.

 

– Ono što su ruski kozaci u Rusiji i ruskim zemljama, to su srpski četnici u srpskim zemljama – poručio im je Šešelj. – Ja vas razumem kad govorite ruski, a verujem da vi razumete mene kad govorim srpski. I nadam se da će Srbija uskoro da se integriše sa Rusijom – da naš srpski čamac privežemo uz veliki ruski brod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here