ĆUK
Svake godine brojniji: U druženju uživalo više stotina zemljaka

Treću godinu zaredom bečki preduzetnik Aleksandar Sekulić organizovao je Kozaračko veče u glavnom gradu Austrije, okupivši više stotina građana iz Omarske. Sekulić je okupio ne samo one koji žive i rade u dijaspori, već je na ovo veče doputovao i veliki broj zemljaka iz Potkozarskog kraja, među kojima najviše žitelja Omarske.

– Cilj ove večeri je da okupimo građane poreklom iz Omarske i šireg regiona oko Kozare. Pretežno to su ljudi iz Omarske, iz Potkozarskog dela – naglasio je on.

Sekulić je ukazao da samo u Austriji živi oko 1.500 građana rodom iz Omarske.

Veselio se i organizator: Aleksandar Sekulić pevao iz srca

Oni, kako dodaje, održavaju neraskidivu vezu sa rodnim krajem, koji redovno posećuju.

Ove godine na Kozaračko veče nije bio u prilici da dođe gradonačelnik Prijedora, ali je vlasti predstavljao šef predstavništva RS u Austriji Mladen Filipović.

Takođe prisutna su bila i dva najveća privrednika tog kraja Željko Romanić i Boža Marić.

Sekulić je okupljenima obezbedio i najkvalitetniji bend iz rodnog kraja Remiks iz Prijedora, koji svi iz Kozare odlično znaju, a koji su pevali krajiške i narodne pesme.

Veza sa zavičajem: Među gostima bilo najviše mladih

Posebno zadovoljstvo Sekulić je izrazio zbog velikog broja mladih koji su došli na Kozaračko veče.

– Oko 80 odsto bili su mladi. Lepo je videti kada mladi ostaju vezani za kraj odakle potiču njihovi roditelji. Iako su pretežno rođeni u Austriji redovno, za svaki raspust, odmor, dolaze u Omarsku – objasnio je on.

Tradicija: Nema veselja bez kola

Dogodine 15. februara

Inače, Sekulić je već zakazao iduće Kozaračko veče, koje se održava svake treće subote u februaru, pa će 2025. godine biti održano 15. februara.

Takođe on već razmišlja i organizaciji jubilarnog okupljanja za dve godine, kada će Kozaračko veče biti priređeno peti put. Sekulić planira da ga održi u većem prostoru uz učešće kulturno-umetničkih društava iz Omarske i onih iz dijaspore koja neguju kozaračku tradiciju.

I na ovom okupljanju je bilo mladih folkloraša koji su među prvima poveli kolo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here