Louise Cartledge
Dolazak na aerodrom u Pertu: Kralj Petar II sa generalom Todorom Miličevićem (iza, desno) i Miloradom Lukićem (u centru)

Kralj Petar II Karađorđević se našao u prostorijama novina ’Sloga’, u Haj ulici u Pertu, 6. septembra 1960. godine, gde je presečena rođendanska torta za njegov 37. rođendan. Danas se navršava tačno 100 godina od rođenja Njegovog veličanstva.

Inače, kralj Petar je pristigao u Pert svega par dana ranije, 31. avgusta 1960.

Sečenje rođendanskog kolača

Noć uoči njegovog rođendana, Organizacioni komitet Zapadne Australije, povodom jedine posete kralja Australiji, pozdravio je Njegovo veličanstvo na Balu, koji je organizovan u dvorani za balove, Canterbury Court, kako bi proslavili njegov rođendan.

Program Bala uključivao je himne Australije, Britanije i Jugoslavije, kao i razne nastupe, uključujući i škotski ples, koji su izveli članovi Perth Highland Pipe Banda.

Na Balu: Kralj Petar sa Miloradom Lukićem

Nakon što je predvodio kraljevo kolo, usledio je kraljev ples sa Evelin Lukić, suprugom Milorada Lukića, tadašnjeg koordinator Zapadnoaustralijskog Organizacionog komiteta.

Lukić, takođe, izdavač i urednik Sloge (1950-1967), bio je jedan od nekoliko volontera, inače, svi novopridošli migranti, ključnih u organizaciji posete Njegovog veličanstva Australiji. Među volonterima su bili David Šoškić, glavni koordinator za Australiju, zajedno sa Nikolom Pomorišaćem i Vladimirom Šiljegovićem, koji je bio zadužen za odnose s javnošću.

Kralj Petar sa Evelin Lukić

Nakon Perta, Kralj Petar je, zajedno sa svojim ađutantom Todorom Miličevićem, obišao Adelajd, Melburn, Sidnej, Kanberu i na kraju Brizbejn, odakle su 11. oktobra otputovali za Novi Zeland.

Nažalost, samo deset godina kasnije, kralj Petar je preminuo 3. novembra 1970. u Denveru, Kolorado. Sahranjen je u manastirskoj crkvi Svetog Save u Libertvilu, Ilinois, SAD.

Pozivnica za Bal

Kraljevi posmrtni ostaci prebačeni su u kraljevsku grobnicu Svetog Đorđa u Oplencu 26. maja 2013. godine, gde je održana državna sahrana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here