Kraljica igara” počela žetvu medalja,”
NEZABORAVNA GENERACIJA: "Plavi" košarkaši iz 1961.

U četvrtak 8. maja navršava se 53 godine otkako su jugoslovenski košarkaši naciji doneli neopisivu radost, za sva vremena se upisali u istoriju evropske "kraljice igara" i započeli žetvu medalja na velikim takmičenjima. Žetvu koja je bila najplodnija sredinom sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kad je osvojeno osam titula prvaka Starog kontinenta.
Te 1961. godine naša zemlja bila je domaćin 12. Evropskog šampionata na kojem je 18 reprezentacija maštalo o tome da se umeša u borbu za srebrno i bronzano odličje. "Zlato" je, naravno, unapred bilo rezervisano za neprikosnovenu sovjetsku "zbornaju komandu"…
Jugoslovenska reprezentacija je tih dana, u Hali 1 Beogradskog sajma, gde su igrane utakmice šampionata, pokazala da je spremna za velika dela, pa je do polufinala nanizala šest pobeda, uz očekivani poraz od SSSR. U borbi za ulazak u finale savladana je Francuska sa 75:65, da bi u velikom finalu "zbornaja" ponovo slavila, ovog puta sa samo sedam poena razlike – 60:53. Možda bi "plavi" napravili i prvorazrednu senzaciju da za Sovjetski Savez nije igrao čuveni Kruminš, za to vreme pravi džin od 218 cm, koji je od svojih najviših čuvara bio viši i po 20-25 centimetara! Bilo ga je teško i obići, a povrh svega imao je i odličan šut.
Bilo kako bilo, ta naša ekipa: Sreten Dragojlović, Miodrag Nikolić, Slobodan Gordić, Zvonko Petričević, Nemanja Đurić, Vital Ajzelt, Marjan Kandus, Miha Lokar, kapiten Ivo Daneu, Željko Troskot, Radovan Radović i nezaboravni Radivoj Korać – Žućko koji je bio najbolji strelac šampionata, osvajanjem prve, istorijske medalje, i to srebrne, udarila je temelje svih budućih uspeha DžU
i srpske reprezentativne košarke. Selektor je bio profesor Aleksandar Nikolić, a njegov pomoćnik Ranko Žeravica i oni su bili i tvorci i kasnijih velikih uspeha.

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here