Kravčuk optužuje Rusiju: Moskva želi da uzme Donbas

0
Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Šef delegacije Kijeva u trostranoj kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk smatra da Rusija planira da „uzme“ region za sebe.

U intervjuu portalu „Obozrevatelj“ Kravčuk je rekao da Moskva planira da u Ukrajini napravi „ruske nacionalne države“ – ne samo na teritoriji samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, već i u regionima Donbasa koje kontroliše Kijev.

„Na ovakvu politiku i koncepciju Ukrajina nikad neće pristati, niti namerava da izdaje svoje nacionalne i državne interese“, upozorio je on.

Prema rečima Kravčuka, SAD već prave novu strategiju za Donbas, prema kojoj će Kijev podržati, „ne samo na rečima, već i na delu“. Vašington preduzima „konkretne korake“ u odnosu na Rusiju.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Minski sporazumi

U Minsku je 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa linije kontakta i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezu. Ruski stav je da ne postoje alternative sporazumima iz Minska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here