pixabay.com

Uzevši u obzir da mladi luk već možete da pronađete na pijacama, vredi istaći niz zdravstveni prednosti koje donosi za organizam.

Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti, kao i sumporom, bakrom, fosforom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i manganom.

Može se pripremati na razne načine, ali ga je najbolje jesti u svežem obliku zajedno s njegovim dugim zelenim listovima. Među brojnim prednostima koje nosi po zdravlje ističu se sledeći.

Sprečava prehladu i grip

Kako ima antibakterijska i antivirusna svojstva, odličan je lek za lečenje virusnih infekcija i gripa.

Pomaže u varenju

Možete redovno konzumirati mladi luk kako biste povećali brzinu probave ako patite od ekstremnih problema s probavom kao što su gastritis, kiselost, zatvor i drugi poremećaji.

Mladi luk sadrži vlakna koja pomažu u pokretanju stolice. Leči natečena creva i čini vaš probavni sistem aktivnim. Osobe sa problemima sa varenjem treba da konzumiraju 20-30 grama mladog luka dva puta dnevno, jednom ujutru i uveče.

Snižava nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da jedinjenja sumpora prisutna u zelenom luku smanjuju nivo šećera u krvi povećanjem nivoa insulina. Insulin je neophodan za transport šećera iz krvotoka do telesnih stanica.

Dobar je za vaše oči

Pored karotenoida kao što su lutein i zeaksantin, zeleni luk sadrži vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i održavanju zdravih i jakih očiju. Takođe se bori protiv makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida, te štite oči od upale.

Održava zdravlje vašeg srca

Prisustvo antioksidansa u mladom luku pomaže u sprečavanju oštećenja DNK i ćelijskog tkiva inhibirajući delovanje slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u snižavanju visokog holesterola i krvnog pritiska u telu, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Jedinjenja sumpora prisutna u ovom luku takođe pomažu u smanjenju rizika od koronarnih bolesti srca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here