Kredit: Rata fiksna, cena prevelika

0

 

 

Pa jeste, moguće je – kod nas postoje dinarski krediti sa nepromenljivom kamatnom stopom. Nema ih u svim bankama, ali polako zaživljavaju… One banke koje ga nude, ističu da je prednost ovakvih kredita što građani tokom cele otplate imaju istu ratu u dinarima.

 

No, i pre nego što dođete do cifara, morate da se informišete o određenim stvarima u vezi sa kreditima, kako posle ne biste zapali u “dužničku krizu“. Prvo, kreditnim poslovima, odnosno kreditiranjem pravnih i fizičkih lica, mogu da se bave samo banke koje su dobile dozvolu za rad Narodne banke Srbije, osim pravnih lica koja su zakonom ovlašćena za to.

 

Banka definiše uslove pod kojima odobrava kredite poslovnom politikom koju kreira saglasno pozitivnim propisima, a donose je akcionari banke na skupštini banke. Svaka banka donosi svoju poslovnu politiku i strategiju rada i Narodna banka Srbije na to ne može da utiče.

 

SAVET NBS: Posle odluke da su Vam potrebna dodatna sredstva u vidu kredita, upućujemo Vas da prikupite informacije o uslovima odobravanja kredita od više banaka i procenite koja banka Vam pruža najpovoljnije uslove shodno Vašem sadašnjem i budućem finansijskom stanju.

 

Informacije u ovoj brošuri imaju za cilj da Vam pojasne i ukažu na koje uslove
kreditiranja naročito da obratite pažnju, kao i na sve obaveze koje možete da imate prema banci u toku otplate kredita.

 

Fiksni dinarski keš kredit

U “Sosijete ženeral banci“ (Societe generale) ističu da dinarski gotovinski krediti sa fiksnom kamatnom stopom garantuju klijentima istu ratu u dinarima tokom celog perioda otplate – klijent ne brine o promenama kursa evra, rastu cena na malo, bankarskim maržama i ostalim faktorima koji utiču na visinu rate kod drugih vrsta kredita.

 

U ovoj banci računaju da, ako je prosečna godišnja inflacija oko 7 odsto, klijent koji 5 godina plaća istu ratu u dinarima će realno uštedeti do 35 odsto, za koliko bi mu se uvećala rata kada bi se usklađivala sa rastom inflacije. “Sosijete ženeral“ odobrava dinarske kredite sa fiksnom kamatom bez učešća i depozita, na rok do 60 meseci, i efektivnu kamatu koja se kreće od 22,25% do 29,86% godišnje.
 

   DINARSKI KEŠ KREDIT ZA FIKSNOM KAMATOM
Iznos  Period otplate  Efektivna kamatna stopa  Mesečna rata
100.000 rsd  36 meseci  22,84 %  3.677 rsd

* Izvor: Sosijete ženeral banka Beograd

 

Jedna od mogućih varijanti u “Sosijete ženeral banci“ je i da klijent aplicira za dinarski keš kredit za fiksnom kamatom kako bi refinansirao kredit.

 

Fiksne rate za auto, refinansiranje i legalizaciju

Kako ističu u “Folks banci“ (Volksbank), to je prva banka na srpskom tržištu koja je krenula sa dinarskim kreditima sa fiksnom kamatnom stopom i fiksnom mesečnom ratom u dinarima – još u septembru 2008. godine.

 

Nenad Lučić, ekspert za razvoj proizvoda “Folks banke“ objašnjava: “Ono što je najvažnije za klijente je to da se kamatna stopa ne usklađuje i ne zavisi od promena referentnih stopa, fiksna je. Po visini kamatnih stopa ’Folks banka’ je daleko ispred konkurencije, i još uvek ima ponuda koja je jedinstvena na srpskom bankarskom tržištu. Naime, jedino ponuda ponuda ’Folks banke’ u RSD ima kamatne stope ispod 20%. Za klijente koji zavise isključivo od dinarskih primanja, čije zarade, kao i zarade najvećeg broj građana nisu vezane za EUR, najlogičnije i ekonomski najopravdanije je zaduživanje baš u dinarima.“

 

   KREDIT ZA KUPOVINU AUTOMOBILA ZA FIKSNOM KAMATOM
Iznos Period otplate  Efektivna kamatna stopa  Mesečna rata
1.000.000 rsd  84 meseca  13,95 %  16.800 rsd
   KREDIT ZA REFINANSIRANJE ZA FIKSNOM KAMATOM
Iznos Period otplate Efektivna kamatna stopa
Mesečna rata
100.000 rsd  60 meseci  17 %  2.485 rsd
   KREDIT ZA LEGALIZACIJU ZA FIKSNOM KAMATOM
Iznos  Period otplate  Efektivna kamatna stopa  Mesečna rata
100.000 rsd  60 meseci  15,60 %  2.400 rsd

* Izvor: Folks banka Beograd

 

Još malo o kreditima…

Šta je kredit?

Kredit je određeni novčani iznos koji je njegov davalac (poverilac – banka) na određeno vreme ustupio na korišćenje tražiocu (dužniku – klijentu) pod određenim uslovima i uz plaćanje naknade (kamate) kao cene korišćenja tih sredstava.

 

Šta je kamatna stopa?

Kamata je cena koja se plaća za korišćenje sredstava banke i izražena je u procentima. Ona predstavlja odnos iznosa godišnje kamate i iznosa kredita.

 

Nominalna kamatna stopa (NKS)?

Kamatna stopa koja predstavlja relativni broj – procenat, koji određuje koliko se novčanih jedinica plaća po jedinici kredita i koristi se za obračun redovne kamate po datom kreditu. Može biti fiksna ili promenljiva.

 

Efektivna kamatna stopa (EKS)?

Za razliku od nominalne kamatne stope, efektivna kamatna stopa (EKS) predstavlja stvarnu cenu kredita i omogućava vam da lakše sagledate i uporedite uslove pod kojima različite banke nude iste kredite. Efektivna kamatna stopa, pored nominalne kamatne stope, uključuje naknade i provizije koje klijent plaća banci za odobravanje kredita.

SAVET NBS: Ako niste sigurni da li su u EKS uključeni svi troškovi po osnovu uzetog kredita, pitajte službenika banke!

EKS je merilo cene kredita samo ako se upoređuje zaduživanje u istoj valuti!

 

Kako da odlučite koji je kredit najpovoljniji?

SAVET NBS: Pre nego što se odlučite da li ćete uzeti kredit, pažljivo razmotrite važnost potrebe koju želite da finansirate na ovaj način. Brzopleta i nepromišljena odluka o zaduživanju može dugoročno opteretiti vaš kućni budžet.

SAVET VESTI-ONLINE: Ako je u pitanju život ili smrt, ako je reč o lečenju, ako imate nerešeno stambeno pitanje – uzmite kredit da rešite ove probleme, u svim ostalim slučajevima neopravdano plaćate bankama i dalje previsoke kamate za uslove Srbije.

 

Ako se ipak odlučite da uzmete kredit, imajte u vidu da u ponudi banaka postoje različite vrste kredita, zbog čega treba dobro da razmislite i raspitate se šta vam se nudi i šta najviše odgovara vašim potrebama.

 

SAVET NBS: Od svake banke možete zatražiti obrazac “Osnovni podaci o kreditu“ za željenu vrstu kredita i njihovim poređenjem lakše ćete odlučiti šta je za vas najpovoljnije.

ODVOJITE 15 MINUTA I:

* Uporedite uslove pod kojima različite banke nude kredite
* Zapitajte se da li možete da otplaćujete kredit
* Ako uzmete kredit, pre potpisivanja obavezno pročitajte ugovor o kreditu – svi uslovi kredita moraju da Vam budu jasni
* Ako Vam neke odredbe ugovora nisu jasne, radi pojašnjenja, pitajte
odgovornog službenika banke.

 

Potpisivanjem ugovora automatski prihvatate SVE USLOVE iz tog ugovora. Znači, pamet u glavu, jer na kraju sve zavisi od vas…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here