EPA/Evgenia Novozhenina
Dmitrij Peskov

Odluka poljskih vlasti da rasporede novi tenkovski bataljon na granici sa Belorusijom je još jedan korak ka eskalaciji napetosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– To je, nesumnjivo, još jedan korak ka eskalaciji napetosti, ništa više. U ovom slučaju naši beloruski prijatelji znaju šta da rade. Generalno, oni rade sve što je neophodno da osiguraju bezbednost – rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje rizik po bezbednost Belorusije kao dela Savezne države.

Ministarstvo odbrane Poljske ranije je saopštilo da je bataljon, naoružan tenkovima K2 proizvedenim u Južnoj Koreji, raspoređen u selu Čartajevo u Semjatičskom okrugu na istoku zemlje, u blizini granice sa Belorusijom. Bataljon je deo prve pešadijske divizije.

Poljske vlasti su prošle godine saopštile da nameravaju da povećaju brojnost vojske sa 160.000 na 300.000 ljudi, a broj divizija na šest. Saopšteno je da je prioritet jačanje istočnog boka. Za raspoređivanje novih jedinica pravi se infrastruktura na granici sa Belorusijom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here