Kriminalci na visokom nivou: U zločin sa diplomatskim tablicama

0

Fonet/A. L.
Na udaru i službeni automobili
 

Iz konzulata Ekvadora tablice su ukradene dva puta, potvrdio jeza “Blic” Karmen Vegas, konzul ove države u Srbiji.

”Prvi put su nam sa automobile ukradene tablice 18.oktobra. Prijavili smo krađu, ušli u procedure zamene i kada smo stavili novr, one su ukradene 6. decembra. Ukrali su ih sa automobila na parking ispred konzulata. Mi želimo da se pokrene akcija da se nekako zaštitimo od lopova”, kaže konzul.

Ona dodaje da diplomatske tablice imaju izuzetan značaj i da ne sme ni da pretpostavi šta lopovi sa njima mogu da urade.

“Shodno međunarodnim pravilma, automobile sa diplomatskim tablicama policija ne sme da zaustavlja u saobraćaju. Takođe, automobile sa ovim tablicama ne odgovaraju za prekršaje snimljene kamerama, mogu da prekorače brzinu jer ne mogu da ih kazne saobraćajci sa radarima. Plašim se da može pijan da sedne za volan, možda da krene u razbojništvo”, objasnila je Karmen vegas.

“Blic” piše da je u poslednja dva meseca ukrdeno oko 40 tablica stranih predstavništava.

U MUP-u kažu da znaju za problem i da pokušavaju da ga reše.

 ”Dat je nalog patrolama da odmah po prijavljivanju krađe tablica zaustave automobile sa tom registracijom. Vrši se i provera automobile sa stranim tablicama koje nemaju CD nalepnicu, koja označava diplomatsko vozilo”, kažu u policiji.

Kriminolog Igor Šešić smatra da su ove krađe zabrinajavajuće.

“Ne smemo ni da pomislimo šta diplomatske tablice u rukama kriminalaca mogu da znače. Krađa ovih obeležja je pokriće za neki kriminal", kaže Pešić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here