Tanjug
Jedna od ranijih sednica Kriznog štaba

Ministar prosvete Branko Ružić, nakon sednice Kriznog štaba, predstavio je detaljan plan rada škola od 1. septembra.

– Razgovarali smo sa svim relevantnim institucijama na ovu temu, pre svega sa zdrastvenim radnicima, jer je prioritet očuvanje zdravlja svih nas. Razgovarali smo i sa svima iz oblasti obrazovanja od školskih uprava, direktora, nastavnika do roditelja. Cilj nam je da nastava krene redovno, da nema deljenja u grupe i da časovi traju 45 minuta – rekao je Ružić.

Škola će početi 1. septembra, a u opciji su tri modela o kojima će se odlučivati ukrštanjem parametara o broju vakcinisanih, broju testiranih  i zaraženih u jedinicama lokalne samouprave.

– Prvi model podrazumeva neposrednu nastavu u školi, za sve učenike bez deljenja u školi, gde će učenici nositi maske tokom odgovaranja i komunikacije, a nastavnici koji su vakcinisani neće nositi maske osim kada je na manjoj udaljenosti od đaka od 1,5 metara – kaže ministar.

Drugi model, naveo je Ružić, je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu.

Istakao je da je razlika u odnosu na prošlogodiši model za srednje škole da se ta smena vrši na dnevnom nivou, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou.

Naglasio je da tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i da ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je prepremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava.

Od prvog do četvrog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Lokalne samouprave se dele na crvene, žute i zelene

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena.

– Model semafora crvena, žuta i zelena zona određivaće se na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba. Kada je reč o predškolskim ustanovama preporuke su date ranije i deca neće nositi maske, kao i vakcinisani vaspitači – rekao je ministar Ružić.

– Ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje ići će na deset dana onlajn nastave – objasnio je Ružić.

– Imunizacija je civilizacijska tekovina i jedini način da se suprotstavimo ovoj pošasti i zbog toga upućujem još jednom apel na sve prosvetene radnike, ali i sve građane da se vakcinišu. Da na taj način pokažemo solidarnost sa onima sa kojima svakodnevno radimo i sa kojima smo u kontaktu. Kada je reč o prosveti govorimo o 1.500.000 đaka koji imaju roditelje i bake i deke – istakao je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here