BFSR
ILEGALNA SECESIJA TZV. KOSOVA: Dragomir Vučićević

Dragomir Vučićević, predsednik Skupštine Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji politički direktor Saveznog ministarstva za inostrane poslove SR Jugoslavije do 1998. godine, ocenjuje u razgovoru za “Vesti” da je izveštaj eksperata Saveta Evrope o situaciji na Kosovu i Metohiji “kukavičije jaje” jer ne obuhvata suštinske probleme sa kojima se srpska zajednica svakodnevno suočava.

– Prištinske vlasti su kritikovane zbog neformiranja ZSO, prekomerne upotrebe sile policije na severu i nevraćanja imovine Srpskoj crkvi. Ali taj izveštaj i nije planiran da ukaže na stvarnost na KiM, već isključivo kako bi doprineo budućem članstvu tzv. Kosova u Savet Evrope. Za Srbiju ne može biti prihvatljivo da Kosovo i Metohija bude primljeno u bilo koju evropsku ili svetsku organizaciju. Ne može se dozvoliti da Savet Evrope, kao ugledna i demokratska evropska institucija, legalizuje separatizam – kaže Vučićević, koji je tokom svoje bogate diplomatske karijere bio i šef Odeljenja jugoslovenske diplomatije pri Oebsu.

Gaženje ljudskih prava

Kao iskusan, karijerni diplomata, kako tumačite ovaj Izveštaj?

– Poseta Misije Saveta Evrope i Izveštaj su u funkciji karaktera i ciljeva te institucije kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Radi se o značajnoj instituciji, ali treba istaći da je ona savetodavnog karaktera, bez izvršnih ovlašćenja. Ono na šta treba da se upozori je da tzv. Kosovo, uprkos dosadašnjim neuspelim pokušajima, i dalje veoma zainteresovano za prijem u Savet Evrope i da u tome ima značajnu podršku više zemalja. Imajući sve to u vidu, poseta eksperata i pitanja kojima se Izveštaj bavi su očigledno “kukavičje jaje” u funkciji pripreme terena za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, kada to pitanje bude na dnevnom redu.

Ovaj izveštaj već “tretira” tzv. Kosovo kao nezavisnu državu?

– To je apsolutno tačno. Ono što je za Srbiju posebno neprihvatljivo jeste da Izveštaj i pitanja kojima se bavi pokazuje da Misija Saveta Evrope, tzv. Kosovo tretira kao nezavisnu državu, što znači da Savet Evrope priznaje ilegalnu secesiju KiM. To znači da se Savet Evrope, kao ugledna evropska demokratska institucija, saglašava sa ilegalnim otcepljenjem KiM i prihvata nasilno stvorenu ilegalnu tvorevinu. Osnovno polazište svih odgovornih međunarodnih institucija, kao što je Savet Evrope, moralo bi da bude striktno poštovanje Povelje UN, Završnog akta Oebsa, iz Helsinkija i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, po kojoj je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i koja je još uvek na snazi.

Ne govore o teroru

Da li je Savet Evrope u ovom izveštaju ipak ogolio stvari o stvarnosti na Kosovu, ili je ipak nešto prećutao?

– U Izveštaju eksperata Saveta Evrope, koji su boravili na KiM, zaista se kritički govori o pojedinim značajnim aspektima politike prištinskih vlasti prema srpskom narodu. Ali, pri tome je izostavljeno više ključnih činjenica. U tom izveštaju nema ni slova o tome da se Srbima svakodnevno gaze osnovna ljudska i građanska prava, uključujući i pravo da glasaju na izborima za narodne poslanike 17. decembra ove godine. U tom izveštaju nema ni reči o neosnovanim i grubim hapšenjima srpskih građana, koji se mesecima, bez ikakvog osnova, drže u kosovskim zatvorima, čime se prištinske vlaste služe kao sredstvom za zastrašivanje i etničko čišćenje Srba. Takođe, nema ni slova o upornom nastojanju prištinskih vlasti da zadrži svoje nelegalno izabrane i lažne gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM, koji su angažovani na dodatnom ugnjetavanju srpskog naroda. Zabrinjava i da se u Izveštaju ne govori o slučajevima grubog fizičkog nasilja i terora nad Srbima, koji su često žrtve i namernih oružanih napada, za koje niko ne odgovara. Ovih dana je grubo odbijen i pokušaj predstavnika Srba četiri opštine da predaju peticiju građana za smenu lažnih gradonačelnika, koji su u aprilu ove godine izabrani sa oko 3,5 odsto albanskih birača, i praktično bez Srba, koji su većinski narod.

Ipak, ekspertska grupa je konstatovala odbijanje Prištine da formira ZSO, prekomernu upotrebu policijske represije na severu KiM, ali i činjenicu da se vlasti u Prištini odbijaju da vrate imovinu manastiru Visoki Dečani?

– Sve te primedbe su korisne, ali, s obzirom na dosadašnje negativno iskustvo, ne može se očekivati od sadašnjih prištinskih vlasti da ih sprovedu, iako su one prvenstveno u funkciji stvaranja uslova za olakšavanje prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. Bilo bi dobro da se tim pitanjima aktivnije bave izvršni organi Evropske Unije, KFOR i Euleks, ali ta spremnost nedostaje svih proteklih godina i sumnjam da će se i na tom polju bilo šta promeniti na bolje.

Živadin Jovanović i Dragomir Vučićević

(Diplomatska) pozadina

Šta je (diplomatska) pozadina izveštaja Saveta Evrope?

– Poseta Misije Saveta Evrope realizovana je u kontekstu sve jačih pritisaka na Srbiju i raznih vidova uslovljavanja od strane zapadnih centara moći, da iznude priznanje nelegalne secesije Kosova i Metohije i time legalizuju tzv. državu Kosovo. Sve to pred srpsku diplomatiju postavlja zadatke da pojačanom aktivnošću demaskira sve zaobilazne puteve koji se koriste kako bi Srbiju obavezali na priznavanje tzv. Kosova.

Uslov nad uslovima – bezbednost Srba

Koji je, po Vama, način da se smire tenzije u južnoj pokrajini?

– Jedini način da se situacija na Kosovu i Metohiji smiri i izbegnu dalje tenzije jeste da se srpski narod zaštiti od svakodnevnih nasilnih i jednostranih poteza Aljbina Kurtija, policije i drugih organa njegove vlasti, da se zaštite njihova elementarna ljudska prava, omogući formiranje Zajednice srpskih opština, u skladu sa zaključenim sporazumima, uklone lažni predsednici četiri opštine i uspostavi iskreni dijalog, kao jedini održiv put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

2 COMMENTS

  1. Ma,zapad se svugde ponaša isto, kao kritikuju jih, ali kao da su to samo zločesta deca! Tako i sa Izrealom, kažu,imate pravo da se branite, ali malo lakše sa civilma,kao da se Izraelu omaklo, pa je pobio par hiljada dece, tako i Šiptarima, koji desetak godina ne ispunjava dogovoreno kažu, ipak bi mogli malo da požurite! Dok je Hamas teroriatićka organizacija, za koju nema milosti, a Srbija je strašno nekooperativna, jer se druži sa Rusijom i Kinom i tvrdoglavo neće da barem malo prizna Kosovo!

  2. Pa sta kad nam predsednik i njegove plasibabe cute na sve i svasta sa kosova i imaju samo strah mesto reciprociteta onda nam niko drugi kriv nije. Ponekad samo ostro ide TACKA

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here