EPA/Georgi Licovski
Foto: Arhiva

Aktivista i političar Mehmet Hajrizi, koji je bio deo kosovske delegacije u Rambujeu, ocenio je da ja Kumanovski sporazum za Kosovo bio povoljniji nego onaj iz Rambujea

Hajrizi je rekao da se srpska strana oštro protivila predlogu sporazume iz Rambujea, jer joj nije bio po volji ni u jednom poglavlju, a posebno u vojnom. Međutim kako dodaje, i kosovska strana je zatražila dvonedeljnu pauzu kako bi se konsultovala sa svim činiocima na Kosovu oko potpisivanja.

Prema njegovim rečima, u tom trenutku je na scenu stupila američka državna sekretarka Medlin Olbrajt koja je zahtevala da se sporazum odmah potpiše.

– Svi smo se tome protivili, pokušavajući da poboljšamo sadržaj sporazuma, a naš glavni cilj je bio prelazni sporazum, koji garantuje da će se posle tri godine još jednom razgovarati na međunarodnom planu i posredovanju da se Albancima da pravo da održe referendum – rekao je Hajrizi u razgovoru za Telegrafi.

Hajrizi je dodao da su napori kosovske strane bili uspešni jer su postignute neke suštinske promene koje su garantovale Albancima sa Kosova pravo na samoopredeljenje.

– Nešto se promenilo jer je postignut dogovor da se posle tri godine ponovo sazove konferencija uz međunarodno posredovanje na kojoj će se odlučivati o konačnom statusu Kosova u skladu sa voljom naroda Kosova i zemalja regiona. Ova formulacija je išla u skladu sa voljom naroda Kosova, Olbrajtova nam je garantovala da je za SAD ovo pravo na samoopredeljenje – kazao je Hajrizi.

Kako je dodao, očekivano, Srbija nije potpisala sporazum iz Rambujea, nakon čega je usledilo NATO bombardovanje, koje je dovelo do drugog sporazuma u ​​Kumanovu. Prema Hajrizijevim rečima, Kumanovski sporazum je bio povoljniji za Kosovo.

– Kumanovski sporazum je bio daleko povoljniji od sporazuma iz Rambujea, jer tamo nije bilo odredbe o povlačenju srpskih trupa sa Kosova. Bilo je predviđeno da Kosovo ostane u konfederaciji, a sa Kumanovskim sporazumom se srpske snage i ceo državni aparat povlače sa Kosova. To je bila mnogo veća pobeda od samog Rambujea. Rezolucija 1244 nije bila tako prihvatljiva i dobra za nas, ali jedno je sigurno, da je politički cilj međunarodne zajednice, posebno Amerike, da Kosovo postane nezavisno. Znali smo da će se to jednog dana postići, ali da će to trajati neko vreme – zaključio je Hajrizi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here