EPA/Florian Wieser
Kancelar Austrije Sebastijan Kurc

Komentarišući mogućnost primene ruske vakcine “Sputnjik V” u Austriji, kancelar te zemlje Sebastijan Kurc izjavio je da je racionalnije pridržavati se plana Evropske unije za kupovinu vakcina.

Novinar austrijske televizije “Puls 24” primetio je da Mađarska može da koristi rusku vakcinu “Sputnjik V” i pitao kancelara da li Austrija razmatra takvu mogućnost.

– Računamo na evropski program nabavki. Zaključili smo ugovore o isporukama sa šest preduzeća. Prva će uskoro registrovati vakcine, na primer, “Fajzer” i druge. Mislim da je racionalno računati na one dobavljače sa kojima već imamo ugovorne obaveze – rekao je austrijski kancelar.

Kurc je ranije izjavio da je moguće da će vakcinacija protiv koronavirusa u Austriji početi već krajem decembra. Prema njegovim rečima, prvi će dobiti vakcinu oni kojima je najpotrebnija – stariji ljudi, osoblje staračkih domova, kao i zaposleni u zdravstvu.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu vakcinu na svetu za prevenciju Covid-19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Trenutno je odobrena i sprovodi se treća faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine u Belorusiji, UAE, Venecueli i drugim zemljama.Više od 50 zemalja je podnelo zahtev za nabavku više od 1,2 milijarde vakcina “Sputnjik V”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here