EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas je odgovarao na pitanja parlamentarnog odbora za istraživanje korupcije, odnosno takozvanog “Ibica” odbora.

Članovi odbora zatražili su od Kurca da preda svoj kalendar i poruke s mobilnog telefona koje je razmenio sa nekadašnjim liderom Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijanom Štraheom.

Kurc je to odbio rekavši da je sva relevantna dokumenta iz svog prvog kancelarskog mandata predao državnom arhivu, na šta ga obavezuje i zakon, a da je kalendar nešto što ne spada u to.

Odbor je uspostavljen nakon što su u javnost maja prošle godine dospeli video snimci Štrahea, koji je 2017. na Ibici navodnoj rođaki ruskog milijardera obećao državne poslove za donaciju njegovoj stranci uz zaobilaženje kontrolnih instanci.

Štrahe je, nakon pojavljivanja video snimaka podneo ostavku na mesto vicekancelara i šefa FPO, a nakon samo par dana “pala” je i zajednička vlada sa Kurcovom Narodnom partijom (OVP).

Kurc je pred Odborom rekao da njegova stranka ne prima nikakve donacije od određenih krugova, u koje spadaju i firme koje se bave igrom na sreću, kakva je i “Novomatik”. Takođe je kazao da su imenovanja lica na određena mesta u kompanijama i institucijama obavljena u skladu sa važećim pravilima.

– Nisam ja izmislio ta pravila. Naravno da ona imaju svoje slabosti, ali ne znamo bolje – poručio je.

Kazao je i da je o nekim postavljenjima informisan, ali o nekima saznaje tek iz novina, te da je to bio slučaj i za vreme vlade OVP-FPO, kao i aktuelne sa Zelenima.

Štrahe je rekao i da se ne može svako postavljenje dovesti u negativan kontekst.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here