EPA/Florian Wieser
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je u parlamentu strože zakone za borbu protiv ekstremista.

Kurc je, na vanrednoj sednici austrijskog parlamenta, rekao da je potrebno imati veće pravne mogućnosti u ophođenju prema osobama koje predstavljaju opasnost po društvo.

Prema njegovim rečima, policija često ne raspolaže pravnim sredstvima da bi odgovarajuće nadzirala i sankcionisala islamističke ekstremiste i druge osobe koje ugrožavaju javnu bezbednost.

U svom govoru on nije želeo da ulazi u detalje, samo je dodao da se ne sme dogoditi da jedan povratnik iz džihada u Austriji može živeti bez ikakvih porblema, samo zato što je lažno naveo da se deradikalizovao.

Kurc je zatražio reformu Savezne službe za borbu protiv terorizma (BVT), koja je proteklih godina, iz, kako je ukazao, različitih razloga, masivno „oštećena“.

Takođe, naglašava da je neophodna međunarodna saradnja i prevencija.

– Ne smemo dozvoliti da na tlu Austrije nastaju paralelna društva, koja nas mrze – podvukao je on.

Nazvao je, u svom obraćanju poslanicima, ekstremiste koji ubijaju nedužne ljude „varvarima“.

– Moramo odlučno i bezkompromisno da se borimo protiv tih neprijatelja našeg slobodnog društva – naglasio je on.

Istovremeno je naglasio da vlada sigurno neće napraviti grešku i podeliti svoje društvo na hrišćane i muslimane, ili Austrijance i migrante.

– Vreme u kojem živimo je izazovno. Razumem svakog ko ima strah, bes. Ali istovremeno treba da budemo i zahvalni što živimo u jednoj snažnoj Republici Austriji, u kojoj ljudi jedni drugima pomažu – poručio je on.

Vanredna sednica parlamenta, na kojoj je jedina tema teroristički napad, počela je minutom ćutanja za žrtve napada u Beču.

– Nećemo dozvoliti da mržnja podeli naše društvo. Mi smo svi snažniji od mržnje i terora. Ko misli da može da nas uplaši, taj se vara. Naša demokratija je snažna – podvukao je predsednik parlamenta Volfgang Sobotka.

Ukazao je da je teroristički napad bio planiran napad na slobodno društvo, vrednosti, način života i demokratiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here