EPA/Christian Bruna
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahvalio se danas Rimokatoličkoj crkvi u Austriji zbog podrške restriktivnim merama zbog epidemije koronavirusa posebno zbog ograničenja tokom najvažnijeg praznika, Uskrsa.

– Zahvaljujem katoličkoj crkvi za odličnu saradnju u ovoj teškoj fazi i što je primerno podržala restriktivne mere, iako je to bilo posebno teško za Uskrs – istakao je Kurc u pismu bečkom nadbiskupu, kardinalu Kristofu Šenbornu, koji je predsedavajući Biskupske konferencije.

Austrijska vlada je, pred uvođenje restriktivnih mera, 13. marta, sa predstavnicima svih verskih zajednica u Austriji dogovorila da od 16. marta budu otkazane sve službe uz prisustvo vernika, kao i sve crkvene manifestacije.

Biskupska konferencija je, nakon tog sastanka, zvanično podržala mere, a kardinal Šenborn je apelovao na vernike da tokom Velike Nedelje i Uskrsa ove godine slave praznik samo sa ukućanima.

Kardinal je istakao da je ograničenje crkvenog života velika i istovremeno korisna žrtva.

Kurc je, kako prenosi katolička agencija Katpres, ukazao da crkva u krizi mnogim ljudima pruža oslonac i daje važan doprinos kroz karitativno angažovanje, na čemu se, takođe, zahvalio.

On je i preko tvitera zahvalio svima koji pomažu u borbi protiv korona virus krize, od privrede, preko civilnog društva, a pre svega verskim zajednicama.

“Posebna zahvalnost crkvama koje su podržale primerno restriktivne mere i tokom najvažnijeg praznika Uskrsa”, napisao je Kurc.

Austrijski kardinal je rekao u međuvremenu da je katolička crkva sa vladom u kontaktu po pitanju budućih koraka ka normalizaciji.

– Trenutno biskupi radne na postepenom planu, koji se pridržava zakonskih odredbi i koji treba da omogući postepeno ponovno služenje mise u uobičajenom obliku – poručio je Šenborn.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here