Youtube/Dnevne internet novine Top novosti
Kuršumlija

Na svečanoj ceremoniji održanoj 27. septembra na Svetski dan turizma u Skupštini grada Beograda, proglašeni su dobitnici priznanja u okviru nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope” u Srbiji (European Destinations of Excellence – EDEN). Pobednička destinacija je Kuršumlija, dok su za prateće izabrani Pećinci i Kruševac.

Brojnim prisutnim zvanicama obratili su se Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodin Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i gospođa Marija Labović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije. Pročitani su izvodi iz godišnje poruke generalnog sekretara Svetske turističke organizacije gospodina Zuraba Pololikašvilija, povodom Svetskog dana turizma.

Tema nacionalnih EDEN konkursa održanih u 16 evropskih zemalja bila je „Zdravstveni i velnes turizam”, isključujući medicinski turizam, a na takmičenju u našoj zemlji, koje je sprovela Turistička organizacije Srbije, poseban naglasak stavljen je na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju:

– uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta;

– zaštićeno područje – nacionalni park; park prirode; predeo izuzetnih odlika; opšti ili specijalni rezervat prirode; spomenik prirode; zaštićeno stanište;

– rezervat biosfere UNESKO.

Konačan redosled utvrđen je nakon poseta stručnog žirija kandidatima u užem izboru – Ivanjica, Kuršumlija, Kruševac, Mionica i Pećinci. Opšti kriterijumi za učešće bili su postojanje planskog dokumenta koji sadrži odredbe o održivom razvoju turizma, turističke ponude koja obuhvata i zdravstvene i velnes resurse i uslov da ukupan godišnji broj turista  po kvadratnom kilometru pojedinačne opštine bude manji od nacionalnog proseka za 2018. godinu.

Turistička ponuda na teritoriji opštine Kuršumlija, naročito u oblasti zdravstvenog i velnes turizma, predstavlja pozitivan primer preobražaja nekadašnjih rehabilitacionih centara usredsređenih prvenstveno na pružanje medicinskih usluga ka savremenim trendovima obogaćivanja sadržaja velnes ponudom. O tome svedoče, pre svega, moderni velnes i spa centri u hotelima Prolom i Lukovske banje, a nakon predstojećeg sređivanja Kuršumlijske banje i završetka novog hotela u Lukovskoj banji, turistička ponuda Kuršumlije biće dodatno osnažena, svrstavajući ovu opštinu među najistaknutije destinacije u Srbiji u oblasti zdravstvenog i velnes turizma.

Nagrađene destinacije dobijaju mogućnost za povećanu međunarodnu promociju, učešće u radu nacionalne i evropske EDEN mreže, čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here