EPA
Napad na goloruke Srbe: Pripadnici tzv. kosovske policije izazvali incidente na mirnim protestima u Zvečanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti želi da izazove rat i da uvuče Srbiju u sukob sa NATO.

– Reč je o enveristi, anarhisti, kome u biografiji fali da bude ratni lider. Neće da formira ZSO, jer zna da mora da je formira po principima koje sam ja 2013. potpisao sa Isom Mustafom. Želi da svakog dana diže tenzije, želi rat, i da nas uvuče u rat – rekao je Vučić za TV Pink.

Neophodan oprez

Predsednik smatra da kriza na severu KiM još nije dostigla svoj vrhunac.

Zna, kako kaže, da nije dovoljno što želi to, već da mora Srbiju da uvuče u sukob sa NATO. Srbija, kako ističe, sada mora da bude oprezna.

Tzv. Kosovske bezbednosne snage, ukazao je Vučić, ne bi ni smele da postoje, ni po Kumanovskom sporazumu, ni po Rezoluciji SB UN 1244.

– Snaga naše vojske je neuporedivo veća u odnosu na kosovske snage, ali su one opremljenije i naoružanije. Turci su na veoma ozbiljan način naoružali KSB koje ne bi smele da postoje, ali Zapad i Tursku, baš briga. Briga ih za međunarodno pravo koje je pravo jačeg. Priština pravi vojsku, koja ne sme da postoji, a oni to pravdaju time da je Kosovo nezavisno, jer su ga svi oni priznali, po pravu jačeg, izvučeno iz protivpravne agresije na SRJ – rekao je Vučić.

Ogromni pritisci

Vučić je najavio da uskoro u Srbiju stižu moderni kineski dronovi Ch-95, sa dobrom rušilačkom snagom i eksplozvinom moći, a za oko pet meseci stiže i više stotina dronova kamikaza sa Bliskog istoka.

– A, sve to da bismo odvratili eventualnog agresora – rekao je Vučić.

Srbija kaže, mora da vodi računa i šta misli Istok i šta misli Zapad. Istakao je i da je puno toga učinjeno da se promeni mišljenje da nije Srbija više ta koja je uvek kriva… I SAD, prema njegovim rečima, ima drugačije mišljenje i voleli bi da imaju bolje odnose sa Srbijom.

– Nismo sami i mnogo smo mali. Moramo da vodimo računa o našoj poziciji. Šta hoćete da uradimo? Da idemo protiv Amerike? – pitao je.

Vučić je dodao da nije jednostavno ići u Brisel i trpeti sve moguće pritiske, iako, kako je kazao, nije kriv za situaciju koja se događa na KiM. Ukazao je i na pritisak Srba koji traže zaštitu, “a ne možete da im pružite”. Naglasio je da ključni akteri i na Zapadu jasno znaju da je glavna krivica na tzv. Kosovu, ali neće to svi da prihvate.

– Na razgovore mora da se ide da ne bismo mi bili krivi – ukazao je on.

Na pitanje očekuje li neke provokacije za Vidovdan, odgovorio je da nije život jedan dan, ali da se za Vidovdan stvari dobro vide, a da je pitanje koliko dugo i šta možemo da izdržimo.

Otkrivena nameštaljka

Predsednik Srbije je pohvalio rad policije i BIA koja je, kako je podsetio, otkrila plan Kurtija, a dopis o njegovim planovima za akciju podmetanja oružja u Zvečanu i dostavila Predsedništvu, potom i “najvećoj službi na svetu”.

– Ono je bilo kao u crtanim filmovima, međutim neko im je verovatno javio da smo ih otkrili. Svi u svetu znaju da je to nameštaljka – kaže on.

Poručuje da Srbija mora da se bori, da radi na svim frontovima.

– Moramo da se borimo za zemlju, da budemo čvrsti, pametni, da učinimo kompromise, guramo zemlju napred brže nego drugi… Moramo napred, u teškoj smo situaciji, zbog ludila Kurtija – kaže.

Teorije zavere

Predsednik Srbije je ukazao da je Srbija zadovoljna što su Turci, u okviru Kfora, došli u Zubin Potok i da ne veruje u teorije zavere da se stvara takozvana “zelena transverzala”.

– Smatram da se NATO ne bavi time – kazao je, napomenuvši da u tim teorijama često ima nekoliko procenata istine.

Dvostruki standardi

Aleksandar Vučić kaže da je slika tzv. ministra policije Dželjalja Svečlje od pre deset godina, kako prevrće Euleksov džip, slika kompletnog licemerja kolektivnog Zapada, mnogo više nego sramota Svečlje.

– Radio je isto što i danas. To govori o dvostrukim standardima, licemerju EU i SAD – kazao je povodom toga što Svečlja zbog prevrtanja džipa neće odgovarati.

Istakao je da ga ne goni tužilac ni tzv. kosovski, ni evropski, a gone Srbe koji ništa od toga nisu uradili.

– Moramo da se suočimo s tim i da je realnost da pravde za Srbe nema, da naša suza nema roditelja na Zapadu. Ali borimo se i uspevamo da se sačuvamo u međunarodnoj zajednici – naglasio je on.