EPA/Olivier Hoslet
Aljbin Kurti

Sporazum Beograda i Prištine, koji podseća na onaj dve Nemačke nakon Drugog svetskog rata, trebalo bi da omogući integraciju Kosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije, ocenio je u intervjuu za crnogorsku Gradsku RTV premijer Kosova Aljbin Kurti.

Pregovori sa Srbijom oko normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kako ističe, zasnivaju se na ponudi Evropske unije, koju su podržali i Berlin i Pariz.

– Od devetog septembra ove godine, mi imamo jedan model na koji ćemo se oslanjati tokom naših budućih pregovora, koji moraju da počnu odmah. Zapravo, tu se kaže da bi za nekoliko dana, pa otprilike do sledećeg proleća, trebalo da imamo sporazum za potpunu normalizaciju odnosa. U međuvremenu, dogovorili smo se da Kosovo ne nastavlja sa kaznama za automobile koji imaju ilegalne tablice KM i druge iz vremena vladavine Miloševića. Srbija neće više izdavati takve tablice i mi im dajemo mogućnost, prostor od nekoliko meseci, kao mere za međusobno poverenje, da bismo postigli ovaj dogovor koji je veoma važan, ne samo za Kosovo i Srbiju, nego i za ceo naš region – istakao je Kurti.

Naglasio je da je nakon proglašenja nezavisnosti Kosovo postalo normalna država, “ali da Srbija to nije”, i da je to stvar, kako kaže, srpskog naroda.

– Ni naši odnosi nisu normalni. Normalizacija odnosa znači da na kraju imamo jedan sporazum, dogovor koji je međunarodno pravno obavezujući i u kojem, kao fokus, imamo međusobno priznanje. Znate da Kosovo ne priznaje Srbiju, Srbija ne priznaje Kosovo, i sada imamo rok da se to međusobno priznavanje sprovede negde do proleća sledeće godine. To je dogovor koji je postignut i koji je Srbija prihvatila – kazao je Kurti.

Srbija je, dodaje, prihvatila i da se otvore pregovori koji će biti bazirani na toj ponudi iz Brisela, a koji su podržani od strane Francuske, Nemačke i SAD. Plan je, kako kaže, da se iduće ili one naredne nedelje organizuje sastanak u Briselu, gde će se početi sa pregovorima o normalizaciji odnosa.

Navodi da u sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ima elemenata koji su preuzeti od modela dve Nemačke, koji je omogućio njihovo članstvo u međunarodnim organizacijama.

5 COMMENTS

  1. Neka Vucic prizna tebe a ti Vucica. Samo se ostavite KiM i nekakvih medjusobnih teritorijalnih priznanja.

  2. Ovaj Kurti je bas prolupao! On kaze da je Srbija potpisala dogovor da priznaje KiM od proleca 2023. Pa sta se onda kog vraga vise dogovaramo i potpisujemo? Vi ste vec priznati, i Srbija je vec potpisala po Kurtijevoj izjavi. Zaboravio je da Srbija ima i parlament i referendum a tu ce otceplenje KiM dobiti 0%, he he. Koja ce drzava biti normalna, a koja ne – normalna odlucice Srbi! ZIVELA SRBIJA!

  3. Niko o ovakvim postavljenim rokovima za obe strane i pravilima od strane EU ne priča sve se odvija u tajnosti dok na drugoj strani domačih politikčara serviraju se sasvim druge priče u javnosti priče pobednika i gubitnika ko koga je nadmudrio u rječenicama mismo pristali na vrat oni dobili šiju itd nadmudreni sad dolazimo do vrlo važnog pitanja dali jeste bilo potrebno sve ovo donositi situaciju do ove mjere da jadan narod nespava uterivati strah djeci starijim osobama dok ste se cjelo vjeme sastajali nešto dogovarali i nikako u saglasili se u vašim stavovima i sad od jednom obe strane potpuno zadovoljne i sretni došlo do Dogovora zahvaljuju se SAD i EU stvarno ja više neznam ovde ko Lud ko Zbunjen a ko Normalan dižete tenzije proizvodite krizu i nesigurnost u narodima TU JESTE SAGLASNI pa ondah od jednom za istu tu krizu dogovore se i postaju Junaci dok jadan narod ko slepci čute i prihvataju svaku političku igru Beograda i Prištine Bože dragi imalite obe strane ste pečeni i zaslužili nagradu za uporan vaš rad i trud odmaralište sa ***** zvijezdica sa kupalištem u Hotellu GOLI OTOK pun pansion 3 puta dnevno hrane i masiranje pendrekom pa ljepo tamo nastavite vaše teorije zavere i planove zastrašivanje naroda na pravdi Boga Gospodo veličanstveno, Kurti i Vučiču prevaranti.

  4. 1244 Rezolucija UN
    Je jasno napisano
    Kosovo i Metohija🇷🇸=Srbija🇷🇸
    Sve jasno
    Okupacija srpske terirtorije treba da prestane što pre
    🇷🇸☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here