Kosovo online
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da očekuje da se ispravi greška koju je kako tvrdi, načinio šef diplomatije EU Žozep Borelj tokom sastanka u Briselu kada je, kako kaže, odustao od razgovora za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pokušao da pronađe rešenje samo za registarske tablice.

Kurti je povodom odlaganja odluke o novčanom kažnjavanju za nepreregistrovane tablice, ocenio da nije vreme da se govori o novim odlaganjima već da se ulože maksimalni napori da se u roku od 48 sati postigne dogovor kako bi se pronašlo rešenje za punu normalizaciju odnosa do marta 2023. godine, što je, kako tvrdi bio cilj razgovora u Briselu, “a ne da se ograničavamo na stvari kao što je rad sa tablicama”.

On je rekao da nije razgovarao sa Boreljom nakon jučerašnjih razgovora u Briselu i navodi da su sada SAD u kontaktu sa Briselom.

Kurti je rekao da je optimista da će se naći rešenje u roku od 48 sati, na koliko je, na zahtev SAD, odložio meru izricanja novčanih kazni i naveo da američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer “daje sve od sebe u razgovorima sa Briselom”.

Od završetka poslednjeg sastanka u okviru osmočasovnih razgovora koje smo imali juče, nisam komunicirao sa Žozepom Borelom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-nemačkog predloga kao predloga EU.

Kurti je noćas saopštio da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže meru izricanje kazni vozačima vozila koja imaju srpske registarske oznake.

Prethodno je Hovenijer objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na KiM i naveo da su SAD zatražile od vlade u Prištini da odloži za 48 sati primenu novčanih kazni, kako bi omogućila EU i SAD dalje angažovanje na pronalaženju rešenja.

1 COMMENT

  1. Stejt department je jasno juče rekao da se sve odluke koje dovode do eskalacije OBUSTAVE !!! Za koga radi Hovinijer ??? Za neku paralelnu vlast u SAD ??? Da li mi to gledamo državni udar i preuzimanje vlasti u SAD od strane nekih para-struktura ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here