EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Američki stručnjak za spoljnu politiku i predavač na Školi za napredne studije Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, Edvard Džozef, pisao je o zabrani srpskog dinara na Kosovu i sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak.

On je poručio Kurtiju da je populizmom sam sebi naneo veliku štetu i da je za odluku o dinaru prvo trebalo da napravi plan, a ne da sprovede zabranu.

Džozef u svojoj analizi na društvenoj mreži “X” ističe da umesto međunarodnog pritiska usmerenog na Beograd, gde je Evropski parlament usvojio i rezoluciju o izborima u Srbiji, Kurti se poziva u Savet bezbednosti UN zbog još jednog nedostatka koordinacije u vezi sa pitanjem dinara.

“Ova sednica SB UN bi trebalo da označi prekretnicu u politici Prištine. Aljbin Kurti i njegovi bliski partijski saradnici moraju da shvate koliko su sami sebi naneli štetu nacionalnim interesima Kosova usled neprekidnog populizma. Sada je vreme da promenite kurs”, napisao je Džozef.

“Drugo, jedini način da se oporavimo od autogola je da postignemo gol u drugoj mreži”, naveo je Džozef, rekavši da odluku o Dečanima treba sprovesti i ozbiljno raditi sa američkom ambasadom na implementaciji Ohridskog sporazuma.

“Ukratko, pokažite svima razliku između načina na koji se demokratija odnosi prema svojim manjinskim građanima – i autokratije koja očajnički želi da se uhvati za vlast. Šutni loptu napred, Aljbin, a ne unazad”, zaključio je američki stručnjak.

2 COMMENTS

  1. ЛАЖ И СИЛА
    ТО ЈЕ АМЕРИЧКА ДИПЛОМАТИЈА
    чедо њихово албанци , врло лош примјер
    И само повратак
    РУСКИХ СНАГА НА КОСОВО
    СПАСАВА ОПСТАНКА СРБА НА КОСОВУ
    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here