EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti uslovio je večeras održavanje novih izbora u opštinama na severu KiM okončanjem, kako je naveo “nasilnih protesta ispred opština na severu” i punom primenom Briselskog sporazuma.

Kurti je to objavio na Tviteru nakon telefonskih razgovora sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonatanom Finerom i američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

“Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora”, napisao je Kurti.

Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žosep Borelj održali sa predsednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji, prenosi Tanjug.

Borelj je na Tviteru saopštio da su na sastanku izneta tri zahteva – održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

1 COMMENT

  1. Gospodine Makron – prvo Zajednica srpskih opština, pa izbori!
    Gospodine Šolc – prvo Zajednica srpskih opština, pa izbori!
    Gospodine Borelj – prvo FORMIRANA Zajednica srpskih opština, pa izbori!

    Niko više neće prevariti Srbe na KiM – oni su i napustili kosovske institucije jer ZSO nije formirana 10 godina !!! Nemojte da se pravite ludi !!! Ne isporučujte Srbiji rezultate svojih sopstvenih grešaka nego ih ispravljajte ako hoćete Srbiju uz sebe. Ako nećete nije problem – Srbija ima svoj put ka slobodi !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here