EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer Aljbin Kurti rekao je danas da zakon koji je Skupština usvojila u četvrtak reguliše minimalnu zaradu, a ne beneficije i priznanja za veterane OVK.

Kako je istakao, on smatra da u principu beneficije za boračka lica treba da budu veće, ali da to nisu plate jer su plate za obavljeni posao.

– Zakon koji je nedavno usvojen u Skupštini Kosova reguliše minimalnu zaradu. Mi smo za najveće moguće beneficije za veterane OVK, ali te beneficije nisu rad. Plata je za rad, a beneficije su zahvalnost društva koja se daje ratnim veteranima za oslobodilački, pobednički rat koji je izvor naše državnosti, nezavisnosti i slobode – rekao je Kurti.

On je naveo da veruje da je u ratu bilo više od 60.000 učesnika, ali da je potrebno stvari nazvati pravim imenom. Dodao je da treba jasno definisati broj boraca i da oko toga očekuje dogovor sa udruženjima proisteklim iz rata.

– Prema rečima komandanata OVK veterana ima oko 20.000, ali ako dodamo i učesnike, onda ih je više od 60.000. Voleo bih da, kada se bavimo organizacijama koje su proizašle iz rata, stvorimo mogućnost da veterani rade, jer veliki broj njih nije za penziju jer su mladi, mnogi od njih nemaju ni 50 godina – dodao je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here