EPA
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti

Biljalj Šerifi, iz Socijaldemokratske inicijative, izjavio je da je predsednica Kosova Vjosa Osmani već na putu bivšeg predsednika Hašima Tačija i da je glavni politički akter, dok je premijer Aljbin Kurti postao “notar” nakon što je Osmani dobila sva ovlašćenja.

Šerif je kritikovao zbog nedostatka, kako je rekao, snažnih akcija u vezi sa situacijom na severu.

Naglasio je da Kurti nije zvanično tražio od premijera Albanije Edija Rame da ovaj događaj tematizuje na Savetu bezbednosti UN kako bi zatražio mere protiv Srbije zbog kršenja Rezolucije 1244 koja zabranjuje srpske vojne trupe na teritoriji Kosova.

– Mislim da Kurti nije želeo da slučaj ide u Savet bezbednosti, jer da je hteo, pitao bi Ramu. Ne možete očekivati od Rame da uradi nešto što niste tražili od njega. Svi žalimo zašto Rama tako nešto ne uradi, a premijer, njegov kolega, nije tražio od njega da uradi tako nešto, to je sigurno – rekao je on.

Prema Šerifu, to je dovelo do toga da premijer Kurti bude viđen kao “notar” u spoljnoj politici, koji ne preduzima neophodne mere u ovoj osetljivoj stvari.

Prema njegovim rečima, Osmani sada ide putem bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija koji je bio glavni politički akter, jer je „Kurti izolovan i međunarodna zajednica ga više ne vidi kao partnera“.

On je napomenuo da premijer Kurti nije pozvan na javne događaje, okarakterišući to kao promenu njegove uloge u spoljnoj politici i njegove premijerske pozicije.

– Osmani je sve uzela, vidite da svuda pozivaju predsednika, premijera nigde, mi imamo posla sa izolovanim premijerom. Zamenili su uloge – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here