Printscreen
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti posle sastanka sa ambasadorima Kvinte rekao je da je izneo plan od pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu, kao i da je predlog uputio i visokom predstavniku Evropske unije Žosepu Borelju, ali kako navodi, odgovor još uvek nije dobio.

Planom u pet tačaka, kako je kazao Kurti, trebalo bi da se počne sa vladavinom prava na severu.

– Izrazio sam spremnost za deeskalaciju situacije na severu, za koji je prva tačka vladavina prava. EU ima misiju za vladavinu prava na Kosovu, najveća spoljna misija Unije u okviru bezbednosne i odbrambene politike je Euleks, a gde je to potrebnije nego na severu Kosova. Interesuje me da budu novi izbori na severu, razumem da je izlaznost bila mala, legitimitet je daleko od savršenog u tim opštinama, ali ostale nemaju nikakav legitimitet. Ne možete da idete po ulici sa drugarima i bombama i mecima. Potreban je izborni proces. Ovo je moja ponuda zasnovana na odgovornostima koje imam i čekam odgovor i dalje razgovore sa Briselom o ovom pitanju – rekao je Kurti.

On je dodao da očekuje da Brisel i Borelj ocene spremnost Kosova za zajedničku procenu bezbednosti na severu, i za održavanje novih vanrednih izbora.

– Nisam rekao da ja određujem datum, moramo konsultovati sve aktere. Ne treba nam žurba koja nas dovodi do novog neuspeha, potrebno nam je da naredni izborni proces ne samo bude slobodan, demokratski i pošten, već i da ima predizbornu kampanju – istakao je Kurti.

Kurtijev plan koji je predstavio ambasadorima Kvinte i Borelju:

Prva tačka

Vladavina prava na severu. Eskalacija zahteva hitno privođenje pravdi svih koji su primenili nasilje nad kosovskom policijom, NATO vojnicima i novinarima.

Druga tačka

Momentalno povlačenje nasilnih grupa i zaustavljanje kriminalnih aktivnosti.

Treća tačka

Kurti je rekao da će prema predlogu vlade Kosova, kosovska policija i Kfor ili Euleks vršiti zajedničke bezbednosne procene svakih 15 dana.

Četvrta tačka

Vlada Kosova će koordinisati sa svim akterima i raspisati vanredne izbore.

Peta tačka

Kosovo i Srbija treba odmah da se vrate za pregovarački sto. Lideri dve zemlje sastaju se na sastanku na visokom nivou ove nedelje u Briselu.

5 COMMENTS

  1. Заједницу српских општина је влада привремених институција тзв Косова потписала 2013 и 2015 и потребно је да испуни оно што је потписано. Фонтана жеља је у Риму, а не на Косову и Метохији.

  2. Prva tacka koju ti mnogo volis ZSO dosta vise laganja i.obecanja a ako neces skloni se sa vlasti.ima ko hoce.Ti si najvece zloi kancer Kosova.Kosovo bez tebe ce ici mnogo brze napred ali Albanski narod to ne shvata rukovodi se njegovim.laznim patriotizmom

  3. Sve se vrti opet oko hapšenja, procesuiranja. Samo bi da hapsi Srbe. Dokle god mu je sila sredstvo, mira neće biti. Njegovi OVK banditi su ubijali naše policajce, otimali ljude… a ovaj goloruki narod predstavlja kao kriminalce. Dzukela

  4. Р1244УН
    Каже Србска војска 🇷🇸се враћа на КиМ
    🇷🇺☦️🇷🇺
    Слава Русији

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here