EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je, govoreći o Zajednici srpskih opština, da je kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio potpunu autonomiju, bez presedana.

Abdidžiku je istakao da je Kurti prekinuo proces dijaloga sa Srbijom koji se zasnivao na međusobnom priznanju “ne znajući šta radi”.

– Ovo je posledica odustajanja od toga, jer onog trenutka kada ste odustali od dnevnog reda u kojem je jedna od tačaka bila međusobno priznavanje, kao i princip da “ništa nije prihvaćeno dok se sve ne prihvati”. Prvi je nacrt sporazuma koji u sebi nema međusobno priznanje, kao što je Ohridski sporazum, a drugi je suštinska autonomija za Srbe sa Kosova, kao što je ovaj dokument koji sada zovemo Asocijacija, ali bi trebalo da ima reč autonomija – rekao je Abdidžiku.

On je napomenuo da je trenutno stanje na Kosovu posledica Kurtijevog delovanja u procesu dijaloga.

– Prekinuo je proces dijaloga na osnovama koje smo postavili sa našim saveznicima i otvorio je novi proces, nesvestan šta radi, nesposoban da shvati suštinu, ali teatralan i sa katastrofalnim rezultatom – rekao je Abdidžiku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here