EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je spreman i opredeljen za deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije dodajući da su EU i SAD uvele mere protiv Prištine. On je optužio EU i SAD da su “mekani” prema Beogradu kako bi Srbiju što više sklonili od ruskog uticaja.

– Naravno da sam za deeskalaciju, spreman sam za nove izbore u te četiri opštine što pre je moguće, ali sve mora biti u skladu sa vladavinom prava – kazao je Kurti za Bi-Bi-Si.
Kako je izjavio, sa partnerima iz SAD i EU komunicira i koordinira, ali u toj situaciji morao je da poštuje zakone Kosova.
– Mi koordiniramo, ali to ne znači da se slažemo sve vreme po svim pitanjima. Nemam drugo objašnjenje zašto su EU i SAD tako meki sa Beogradom osim da bi Srbiju sklonili od Kremlja – naglasio je.
Na pitanje o maltretiranju Srba koji su uhapšeni na severu Kosova i Metohije, Kurti je kazao da će oni koji su bili nasilni, ako su to bili prema uhapšenima, biti suspendovani.
Međutim, kako je dodao, njegovi ministri su ispitali sve slučajeve i poslali pisma šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju u kojima su dokazali da je šta god da je urađeno sve bilo u skladu sa procedurama i zakonom Kosova.
Upitan zašto ne formira Zajednicu srpskih opština kada je to obaveza koju je Priština prihvatila pre 10 godina, Kurti kaže da Beograd želi ZSO na Kosovu i Metohiji kao što je Republika Srpska u BiH.
– Taj sporazum iz 2013. i 2015. nije prošao kosovski Ustavni sud – kazao je i naveo da je predložio model za Zajednicu kao što je organizovana za Srbe u Hrvatskoj.
Kako je naveo, on je spreman za razgovore i smirivanje situacije, a to je pokazao i u Briselu poslednji put.
Međutim, kako je naveo, tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da se sastane sa njim, prenosi Kosovo onljan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here