EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti poručio je da je najava specijalnog izaslanika Ričarda Grenela o susretu predstavnika Kosova i Srbije 2. septembra u Beloj kući, samo dva meseca pre izbora u SAD, zabrinjavajuća.

Kurti je u objavi na Tviter nalogu pojasnio svoje viđenje. Prema njegovim rečima, prvi problem je nedostatak kredibiliteta i transparentnosti.

– Ideja o “razmeni teritorija” negirana je dosledno, ali je potvrđeno da je istinita od strane savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je rekao da je ta ideja došla od oba predsednika (Tačija i Vučića). To je štetilo poverenju u proces – naveo je Kurti.

Prema rečima bivšeg kosovskog premijera i lidera najjače opozicione stranke na Kosovu, drugi razlog zabrinutosti je nepoznavanje problema.

– Kosovo je nezavisna i suverena zemlja koja nije u sukobu da bi joj trebao mirovni sporazum, niti ima nerešen status koji zahteva pregovore. To su lažni izgovori – dodao je Kurti.

Kurti je naveo da je treći razlog za zabrinutost vreme i posvećenost.

– Dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom zahteva rešavanje svih otvorenih pitanja, dakle to je dugotrajan proces. Sa predsedničkim izborima u novembru jasno je da se ne radi o sadržaju sporazuma, već o potpisu na kraju – ocenio je Kurti.

Lider Samoopredeljenja je poručio da Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose, ali uz ocenu da se to može dogoditi kroz dobro pripremljen dijalog.

– Veza i odanost Kosova sa SAD i dalje je neprekinuta, ali forsiranje loših dogovora radi političke kampanje je pogrešno – zaključio je Kurti.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Ričard Grenel najavio je novi sastanak predstavnika Kosova i Srbije, a svoje prisustvo su potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, koji su napomenuli da će se u Vašingtonu 2. septembra, pre svega, razgovarati o ekonomskim pitanjima.

U Vašingtonu će lidere Kosova i Srbije u Beloj kući cdočekati Grenel i savetnik za nacionalnu bezbednosti predsednika Trampa Robert O’Brajen.

1 COMMENT

  1. КАДА ЈЕ ТАКОЗВАНО КОСОВО И МЕТОХИЈА СУВЕРЕНА И НЕЗАВИСНА ЗЕМЉА ЗАШТО КАО И СВЕ ОСТАЛЕ СУВЕРЕНЕ И НЕЗАВИСНЕ ЗЕМЉЕ СВЕТА НИЈЕ ЧЛАН ЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ? А НИЈЕ ЧЛАН УН ЗАТО ШТО НИЈЕ НЕЗАВИСНА И СУВЕРЕНА ЗЕМЉА ВЕЋ ЈЕ САМО РЕГИЈА У НЕЗАВИСНОЈ И СУВЕРЕНОЈ ШИРОМ СВЕТА ПРИЗНАТОЈ СРБИЈИ.

  2. TO STO KURTI PRICA DA JE KOSOVO I METOHIJA SUVERENA DRZAVA PRICA GLUPOSTI. KIM JE AUTONOMNA POKRAJINA REPUBLIKE SRBIJE , IZJAVE KURTIJA SU “PRICAJTE USTA DA NISTE PUSTA”. NISU PRIZNATI U UJEDINJENIM NACIJAMA ,BRATE MILI PA ONI SU UZ POMOC ZLOCINACA NATO PAKTA OTELI DEO SRPSKE TERITORIJE JOS IZ OSAMSTO I NEKE GODINE .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here