EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

U okolnostima nastalim nakon tragičnih dešavanja u Banjskoj može se očekivati nastavak iste politike kosovskog premijera Aljbina Kurtija koja je i dovela do ovog incidenta, kao i nastavak represije Prištine, smatra nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, dodajući da nije uveren da se od međunarodne zajednice mogu očekivati značajniji potezi koji bi vodili ka smirivanju situacije.

– Desilo se ono na šta smo upozoravali već šest meseci, nažalost, ovog puta sa žrtvama. To je direktna posledica sprovođenja jedne politike i represije Prištine koja očigledno nije mogla više da se toleriše. Imajući u vidu reakcije zapadnih centara moći, očigledno je da Kurti ima razumevanje za ono što se dešava i da su sve ocene ovog događaja na njegovoj strani. U takvim okolnostima možemo očekivati samo nastavak takve politike, represije i potpunu neizvesnost kada je reč o položaju srpskog naroda, da ne govorim o dijalogu ili bilo kojoj varijanti političkog rešavanja ovog problema – kazao je Milivojević za Kosovo onlajn.

On ukazuje da se za sada jedino može čuti osuda srpske strane i da niko ne spominje srpske žrtve.

Jedan od argumenata da će se represija nastaviti po Milivojeviću je i to što je Priština proglasila četiri opštine na severu Kosova “zonom antiterorističkih operacija”.

– To je već i pravni i bezbednosni okvir za nastavak represije i, ne zaboravimo, ostale su duge cevi i sve one strukture, nema reakcije Kfora, međunarodnih faktora, tako da je u tim okolnostima jedino za očekivati nastavak represije i dizanje nivoa eskalacije koju smo do sada imali – navodi Milivojević.

Prema njegovim rečima, sada je potpuno odsustvo poverenja i pitanje je da li ima o bilo čemu da se razgovara imajući u vidu da ovo predstavlja vetar u leđa Kurtiju i da mu je alibi za politiku koju je vodio, da nema govora da on promeni stav oko Zajednice srpskih opština i da razgovara o nečemu što bi moglo da bude vraćanje u dijalog.

– Kada je reč o srpskoj strani – dijalog nema alternativu, to je racionalna i realna osnova, sve drugo je sukob. Srbija neće snositi odgovornost za buduće poteze, važno je što i ovog puta nije učestvovala i ne snosi odgovornost. Sada je sve je u rukama zapadnih centara – u Vašingtonu i većine u Briselu – smatra bivši diplomata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here