Kurva

0

Zoran Tmušić

Naime, pre nekoliko dana, Republički zavod za statistiku objavio je da prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u decembru 2009. godine iznosi 36.789 dinara (oko 360 eura), a da najveći prosek zarada imaju zaposleni u opštini Kosjerić – 57.047 dinara. Iza njih je Novi Beograd sa 58.864 dinara.

I, ajde, u pravu je statistika: najveće isplaćene prosečne zarade u Srbiji jesu u Kosjeriću, ali, ponavljamo, samo isplaćene. Ali, evo čime se služi i čime se hvali država, odnosno aktuelna vlast:

U Kosjeriću danas živi 13 hiljada stanovnika, a samo 1.300 njih je zaposleno – oko 400 u fabrici cementa "Titan" dok ostali primaju plate od države. Prosečne zarade zaposlenih u "Titanu" odavno se vrte oko hiljadu evra, pa kad se, po statističkoj logici, velike plate zaposlenih kod grčkog gazde saberu i podele sa platama

zaposlenih kod srpskih gazda iz Nemanjine, dobije se prosek od 57.047 dinara.

A šta je sa nezaposlenima, šta je sa onima koji su zaposleni a mesecima i godinama ne primaju plate, šta je sa zaposlenima koje poslodavci nisu prijavili i daju im mesečno u džep po stotinak evra?

"U Srbiji nema veće kurve od statistike", reče poznati kosjerićki ugostitelj, dodajući kako je njegova varošica po statistici iz godine u godinu sve bogatija, a u zbilji sve siromašnija.

Koji je interes srpske vlasti da objavljuje proseke zarada koji stvaraju lažnu sliku o životu u Srbiji? Ko, zapravo, treba da poveruje da se u Kosjeriću živi na visokoj nozi? Zašto statistika ne promeni "formulu" za obračun proseka rođenu u vreme Broza?

Naravno, statistika je godinama izgradila sopstveni odbrambeni mehanizam u borbi sa ovakvim pitanjima, odnosno sa svima onima koji joj kažu da je "kurva" i posumnjaju da su njenu formulu za obračun raznih proseka smislili političari, a ne matematičari. Reći će, tako, statističari da se obračun proseka vrši na osnovu ovoga i onoga, pa se doda to i to, a oduzme ovo, i na kraju dobije "ono".

"Statistika je zaista čudo", dodaje jedan drugi Kosjerac i pojašnjava: "Moj sin ima godinu dana, a moj deda sedamdeset i pet. U proseku njih dvojica imaju po 38 godina".

Možda je i u pravu mislilac koji je rekao: "Postoje tri laži – laž, gnusna laž i statistika". Konačno, Vilijem Vat je odavno upozorio: "Ne vjeruj u ono što statistika kaže sve dok nisi pažljivo razmotrio šta ona želi da sakrije".

Današnja statistika, više nego ikad ranije, pokušava da sakrije siromaštvo koje je pritislo Srbiju, više nego ikad ranije!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here