EPA/Martin Divisek
Miroslav Lajčak

Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, piše Blic pozivajući se na diplomatske krugove u Berlinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje informaciju da će Lajčak biti specijalni izaslanik EU u pregovorima, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

– Ne mogu da potvrdim ni da demantujem, ali ne bih isključio tu mogućnost. Svako ko bude vodio razgovore biće pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao – rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao i da u narednih mesec dana očekuje susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Lajčak na tu poziciju dolazi na predlog kancelarke Merkel, koja bi se, kako piše Blic, na taj način, mada posredno, snažnije angažovala na Balkanu. Iako je Lajčak izbor Berlina, ni Rusija neće imati ništa protiv, s obzirom da on je završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose, navode dnevne novine.

Dobar je poznavalac prilika na Balkanu i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovom terenu. Bio je specijalni predstavnik EU u BiH od 2006. do 2009, radio je u Evropskoj službi za spoljne poslove, govori jezik koji razume region i ima potrebno iskustvo.

Izvori lista, međutim, kažu da državni vrh Srbije nema mnogo razloga da bude zadovoljan ovim izborom, jer, iako Lajčak dolazi iz zemlje koja nije priznala kosovsku nezavisnost, one će, smatraju, učiniti sve kako bi opravdao poverenje koje mu je dato i dokazao vernost nemačkom stavu, pa će se još jače boriti za nezavisnost Kosova.

1 COMMENT

  1. Sta da se Ángela Merkel mesa u pregovorima
    kada Bog i barina je Joseph Borel, glavni i
    odgovorni predstavnik za Kosmet. On odlucuje tko ce da njima da suradjuje, Lajcek
    ili neko drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here