EPA/Ronald Wittek
Evropski parlament

Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak, 27. juna, razgovaraće o trenutnoj krizi između Beograda i Prištine sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EP.

Razgovoru će prisustvovati i direktor Generalnog direktorata Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman, navedeno je u dnevnom redu sednice.
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da je EU, posle jučerašnjih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem bila jasna da do deeskalacije mora doći odmah i bezuslovno.
– Treba da se vrate procesu, normalizaciji procesa. EU je bila jasna, potrebni su odlučni koraci, tako isto i SAD smatraju. Nažalost, svedočili smo samo suprotnom. Lajčak i ja smo proveli četiri časa sa Kurtijem i Vučićem. Bili su to odvojeni sastanci sa liderima, da probamo da nađemo put napred – napomenuo je Borelj.
On je ponovio da prištinske vlasti moraju odmah da prekinu sa policijskim akcijama u blizini opština na severu, a gradonačelnici da obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada, dok Srbija mora da obezbedi da demonstranti odstupe.
Kada je reč o novim izborima na severu KiM, Borelj smatra da je potrebno da se dogode što pre, kako je rekao, „sa punim učešćem“ svih građana.
– Kada situacija na terenu postane normalna, da se vratimo dijalogu. Pre svega nekoliko meseca postigli smo dogovor o normalizaciji, delovalo je da smo na dobrom putu ka normalizaciji. Potrebno je da se vratimo implementaciji sporazuma, a to znači i formiranje Zajednice srpskih opština – istakao je Borelj.
On je rekao da će Lajčak i on biti u bliskom kontaktu sa obe strane narednih dana, a da će se u ponedeljak obratiti ministrima spoljnih poslova EU kakva je trenutna situacija i kuda ide.

1 COMMENT

  1. R1244UN
    Je internacionalno priznat dokument
    Potpisali i amerikanci.
    Rezolucija kaže Kosovo i Metohija je dio države Srbije🇷🇸

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here