Tanjug
Sergej Lavrov

Vašington pokušava da isključi Moskvu iz međunarodnih napora za rešavanje bliskoistočne krize, Sjedinjene Države insistiraju na sopstvenoj dominaciji u regionu, rekao je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

– Amerikanci više žele da oni dominiraju u regionu i sada rade na tome da isključe Rusiju iz različitih međunarodnih napora koji imaju za cilj stvaranje uslova za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti – rekao je Lavrov na konferenciji u okviru diskusionog kluba “Valdaj” o situaciji na Bliskom istoku.

On je podsetio da je Vašington blokirao rad bliskoistočnog kvarteta međunarodnih posrednika koji čine Rusija, UN, SAD i EU.

Lavrov je dodao da Amerika nameće svoje “recepte koji nemaju veze sa realnošću, jednostrana rešenja koja ne uzimaju u obzir specifičnosti ni država ni regiona”.

Takođe je naveo da predstavnici SAD čine sve da spreče glasanje u SB UN o alžirskom nacrtu rezolucije koji se tiče krize u Pojasu Gaze i prekida vatre.

Podsetimo, ambasador SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je stavila do znanja da je Vašington kategorički protiv tog nacrta. U dokumentu se zahteva momentalni humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze za koji je ambasador ocenila da nije pravovremen.

Prema rečima ruskog ministra, hronično nerešavanje palestinskog pitanja glavni je razlog nestabilnosti na Bliskom istoku.

Kako je istakao, više puta je na to skretao pažnju izraelskim zvaničnicima ali su oni to zanemarivali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here